Natuur & Milieu: 'weg met de weggooi-economie'

Bron: NOS.nl

Zo net voor Kerstmis komt Natuur & Milieu met een pleidooi voor kwalitatief betere en makkelijker te repareren producten. Het blijkt dat apparaten te snel kapot gaan, en steeds vaker niet meer te repareren zijn, zodat consumenten steeds een volledig nieuw apparaat moeten kopen. En de aarde kreunt onder deze 'weggooi-economie'.

Maar, zo blijkt ook uit een enquête die de Consumentenbond dit jaar hield onder 6800 consumenten om te peilen hoe snel en waarom mensen apparaten weggooien: ook de consument zelf gooit apparaten eigenlijk veel te snel weg. En dan gaat het niet alleen om nieuwige hebbedingetjes die met Kerst geschonken worden, maar ook uit behoefte aan een nieuwer model.

Het kwaad ligt dus zeker niet enkel bij de producenten van de apparaten, maar ook bij de koper. Als we beter stilstaan bij wat we weggooien en waarom, zal het waarschijnlijk vaak voor het milieu én de portemonnee beter blijken te zijn om een apparaat te repareren. Dat hoeft niet altijd lastig te zijn, u kunt bijvoorbeeld bij Fiyo.nl prima terecht voor eenvoudig te vervangen onderdelen van het apparaat. Ook zijn er bij de vele Repair Cafés vrijwilligers die samen met u naar uw kapotte of beschadigde apparaat kunnen kijken en u graag helpen het te herstellen.

Bron: Lees het volledige artikel hier!