Energieverspilling: Was met de Eco knop!

Bron: Duurzaam-actueel.nl

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat 40% van de mensen veel meer energie verspillen bij het wassen dan ze beseffen. Onderzoeksbureau Gfk merkte dat mensen weliswaar wasmachines van A++-labels kochten, maar de Eco-knop weinig tot niet gebruikten. In praktijk gedraagt zo'n wasmachine zich daardoor juist weer als een B-label.

Zuinige wasmachine draait overuren?

Bijna de helft van de ondervraagden had specifiek een zuinige wasmachine gekocht, omdat dit beter is voor het milieu, en zelfs 55 procent van hen vanwege de kostenbesparing. Waar vooral veel verwarring over bleek te zijn, was de Eco-setting op deze machines.

Zo dacht een groot deel van de mensen dat de was niet goed schoon werd bij de eco-knop. Ook bestaat het vermoeden, omdat de wasmachine in deze stand langer over de was doet, dat het juist niet energiezuiniger was. Dat klopt echter niet! Een zuinig eco-programma heeft een iets lagere temperatuur en duurt langer dan een gewoon programma: de was wordt dan met minder energie toch schoon. De lange duur gebruikt dus niet meer energie.

Energielabel juist gebaseerd op eco-programma

Mensen die een zuinige wasmachine kochten blijken dit eigenlijk niet te weten, maar het energielabel op uw wasmachine is juist gebaseerd op de eco-programma's van 40 en 60 graden. Dit bleek nog geen kwart van de eigenaren van deze wasmachines te beseffen. Als de eco-stand niet in werking is, gebruikt de wasmachine gemiddeld 40% meer energie dan wat op het label vermeld staat. Het is dus zaak om altijd de Eco-knop te gebruiken als u de energierekening laag wil houden, voor uzelf én voor het milieu.

Zuinig wassen

Milieu Centraal heeft een speciale pagina met informatie over zuinig wassen zodat de bewuste wasser kan nagaan of hij alles juist doet. Ook hebben ze een instructievideo samengesteld die alles nog eens uitlegt.

Instructievideo Milieu Centraal