"Wist je dat..." Woensdag!

Elke woensdag vind u hier een leuk weetje over uw apparaten in en om het huis. Om uw familie, vrienden en collega's mee te verbazen. Vandaag: wist u waar de term 'witgoed' eigenlijk vandaan komt?

Voor wie onbekend is met het woord: witgoed is een term voor elektronica die men vooral in het huishouden aantreft. U kunt dus denken aan wasmachines en stofzuigers, maar ook aan koelkasten, fornuizen en blenders. Met de introductie van apparaten voor tuinonderhoud werd de discussie een beetje moeilijk, maar ook deze worden in feite onder witgoed gerekend.

Kleurtjes

Is er ook iets anders dan witgoed? Jazeker, tegenover witgoed stond vanouds al bruingoed en sinds een paar decennia grijsgoed. En u raadt het wellicht al, de oorsprong zit 'm in, jazeker.. kleurtjes. Toen de term witgoed in omloop kwam, hadden veel huishoudelijke apparaten (met uitzondering van stofzuigers dan) vooral een witte buitenkant. Daardoor lag het voor de hand om deze apparaten onder de verzamelnaam 'witgoed' te benoemen.

Wat zijn bruingoed en grijsgoed dan? Nou, bruingoed is vooral audio- en videoapparatuur, wat we tegenwoordig ook wel eens 'home entertainment systems' noemen. Vanouds hadden die juist weer frontjes van verschillende soorten hout, en hout is, jazeker: bruin. Met de introductie van thuiscomputers zaten de electronicazaken een beetje in hun maag, want dat was niet echt een huishoudelijk apparaat, en het was toch ook een ander beestje dan de entertainment systemen. Gelukkig hadden deze apparaten toen overwegend grijze frontjes, en zo ontstond de naam grijsgoed.

Oorsprong bij één specifiek merk

Deze uitleg is nog vrij logisch, maar dan blijft eigenlijk de vraag nog: waarom hadden huishoudelijke apparaten vooral witte buitenkanten? Het is niet alsof dat wettelijk verplicht was, of zoveel praktischer om te maken dan een andere kleur. Voor hetzelfde geld had alles nu roodgoed of zwartgoed geheten! Dus hoezo die witte kleur?

Met wat zoeken is dat terug te leiden naar het merk Hotpoint. Vandaag de dag is dit een bekend merk (al is het door zoveel bedrijven overgenomen in recente decennia dat het vooral een label is) en schept het op dat elke 5.5 seconden ergens ter wereld een Hotpoint apparaat gekocht wordt. Maar vroeg in de vorige eeuw was het aanschaffen van huishoudelijke apparaten niet zo vanzelfsprekend. Ja, een koelkast of wasmachine, dat was er wellicht wel, maar zeker niet zoveel apparaten als vandaag de dag.

Al in de jaren 1920 was Hotpoint zeer actief op de markt voor huishoudelijke apparatuur, en toen al waren hun apparaten vooral wit van kleur. In de jaren '50 en '60 veroverde het in stormachtig tempo de keuken met allerlei keukenmachines, blenders, broodroosters en meer, met veel advertenties, en daarbij werd deze frisse kleur extra ingezet. De term 'witgoed' werd daardoor nog een heel stuk breder.

Aan het verdwijnen

Toch slijt het gebruik van deze term wel. In het vakgebied, dus onder reparateurs en verkopers, en natuurlijk bij Fiyo.nl, wordt het veel gebruikt, maar uit het dagelijks taalgebruik verdwijnt het langzamerhand. Een elektrisch apparaat is immers uiteindelijk een elektrisch apparaat, en steeds meer (web)winkels die deze dingen verkopen, verkopen ook allerlei andere apparatuur. Wanneer heeft u nog voor het laatst over bruingoed of grijsgoed gesproken? Dat bedoelen we. Dus misschien is het ook niet zo heel erg als binnenkort niemand het meer over 'witgoed' heeft.

Maar dan nog blijft het een interessant verhaal!

Meer lezen?

  • Benelux doet onderzoek naar langere levensduur apparaten
  • Kees van der Staaij ontvangt Valentijns-stofzuiger!