Maak de vieze combi-magnetron weer schoon met groene zeep en ammonia

Het is typisch zo'n klusje dat de hele zondagmiddag kan verpesten en daarom misschien beter op zaterdag verricht kan worden: de (combi)magnetron schoonmaken. Als je dat veel uitstelt, is het vuil al snel erg hardnekkig en krijg je het met de meeste schoonmaakproducten niet meer verwijderd. Dit overkwam ook groene blogster Cecile Bol van Eigenwijsblij.nl, en een half jaar lang probeerde ze allerlei tips van lezers uit. Uiteindelijk kwam ze uit bij de enige aanpak die leek te werken: groene zeep en ammonia!

Deze methode is echter een beetje tijdrovend, vandaar dat we je aanraden dit op zaterdag te doen. Dan kun je zondag gewoon lekker fris je magnetron weer in gebruik nemen, ideaal!

Ecologisch schoonmaken

Belangrijk om aan te geven is dat Cecile vooral ook op ecologische wijze haar combi-oven wou reinigen. Dat sluit veel chemische middelen meteen al uit, die wellicht wel tot vrij goed resultaat geleid zouden hebben. We hebben zelf relatief prettige resultaten behaald met wat water en citroen, maar Cecile had echt alles al geprobeerd. De bekende trucjes met azijn, soda of afwasmiddel, tot zelfs dikke lagen baking soda. Niets hielp, en ze had waarschijnlijk al bijna een nieuwe combi-magnetron gekocht...

Tips van lezers

Gelukkig kreeg ze van een collega-blogger een advies dat goed bleek te werken, waar groene zeep en ammonia (toch ook beide natuurproducten) bij van pas komen. Ze volgde de onderstaande stappen om haar magnetron schoon te krijgen:

  1. Verwijder het draaiplateau, de draairing en de meenemer uit de (combi)magnetron en zet die ergens veilig opzij;
  2. Pak de groene zeep en smeer dit met een dikke laag op de wanden van de magnetron;
  3. Doe een schaaltje of bakje met ammonia in het midden van de oven en sluit de deur voor pakweg 8 uur (bijvoorbeeld 's nachts);
  4. Pas de groene zeep ook toe op de roosters en op de onderdelen die je opzij hebt gezet, die wil je immers ook schoonmaken;
  5. Doe deze dingen in een vuilniszak, samen met een ander schaaltje ammonia, en leg die ergens uit je weg waar eventuele geuren geen probleem zijn, zoals in de tuin of schuur;
  6. Na de wachttijd reinig je de (combi)magnetronoven met een sopje en een schuurspons. Denk eraan om je handen te beschermen met bijvoorbeeld huishoudhandschoenen!

Je zult veel, misschien niet alles, schoonkrijgen met deze redelijk drastische schoonmaak, dus is het ook ideaal voor bijvoorbeeld de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak. Volg gewoon deze stappen en je zult versteld staan van het effect!

Wat zijn jullie ervaringen?

Maar ja, wat zijn jullie eigen ervaringen eigenlijk? Hebben jullie nog betere manieren om de (combi)magnetron schoon te krijgen? Reageer hieronder met uw gouden tip en maak andere lezers van dit blog blij met uw gouden advies!