"Wist je dat..." Woensdag!

Elke woensdag vind u hier een leuk weetje over uw apparaten in en om het huis. Om uw familie, vrienden en collega's mee te verbazen. Vandaag: Wist u dat... het enorm veel kan uitmaken waar in de koelkast u welk eten of drinken bewaart?

De ideale indeling

We schrijven u natuurlijk niets voor - het is uw koelkast, en u moet die gebruiken zoals u het beste uitkomt. Maar sommige dingen kunnen de levensduur van uw apparaat drastisch verkorten, of enorme hoeveelheden energie verbruiken. En dat merkt u wel degelijk op de maandelijkse factuur, want samen met de diepvries is de koelkast gemiddeld verantwoordelijk voor 20% van uw energiekosten.

Daarom is het zo belangrijk dit apparaat goed te onderhouden, de deur regelmatig te sluiten, de deurrubbers in goede conditie te houden, bij langdurige leegstand het apparaat uit te schakelen, en... toch nog eens over de indeling van de inhoud na te denken. We geven u wat handige tips hoe deze optimaal verdeeld kan worden in uw koelkast!

Allereerst: hoe werkt de koelkast?

We hebben allemaal wel een paar dingen op school meegekregen: warmte stijgt op. Dus verschilt, logisch gezien, de temperatuur binnen uw koelkast ook per plank. Dat klopt: om zo efficiënt mogelijk de temperatuur binnenin uw koelkast te beheersen, vindt koeling vooral onderin plaats. Een uitzondering is de koelvries-combinatie, want een vriezer is natuurlijk veel kouder dan een koelkast. Dus dan kan het bovenin uw koelkast nog wel eens wat frisser zijn.

De koelkast koelt eigenlijk 'van achter af'. Dus de deur zal het minst koud zijn en de achterwand zal doorgaans het koudst zijn. Daarachter zit een rek dat juist weer enorm warm is. Om de koelkast een goede werking te gunnen, moet je dit rek ook wat afstand geven tot de muur, zodat de verwarmde lucht daar goed kan ontsnappen. Anders verwarm je meteen je koelkast weer... dat kan niet de bedoeling zijn.

We delen ons advies even in zoals de koelkast koelt: van onder naar boven.

Uitzondering: koelkast met temperatuurzone

Er zijn moderne koelkasten waarin speciale temperatuurzones gelden. Daar valt niet zoveel algemeens over te zeggen, want die verschillen enorm van elkaar. Voor de optimale indeling van deze koelkasten moet u de handleiding bij het apparaat raadplegen. Onze adviezen gaan over een gemiddelde koelkast of koelvries-combinatie.

Onderin: de groentelade

De groentelade heet niet zo omdat je er hamburgers in moet bakken. De lade is speciaal ontworpen voor groenten en fruit, en daar kun je 'm dus ook het beste voor gebruiken. Zo komen deze het dichtst bij het koudste deel van de koelkast, zonder tegen de achterwand aan te zitten en daar te bevriezen.

In de groentelade plaatst u:

 • Groenten en fruit
 • Verse kruiden
 • Champignons/paddenstoelen
 • Voorverpakte aardappelen en groenten

Als de groente of het fruit uit een tropisch land komt (bijvoorbeeld tomaat, avocado of paprika) is het onverstandig om deze te bewaren in de koelkast. Deze vruchten zijn uiteraard niet 'gewend' aan de kou! Het is beter om deze in een kelder of in de schuur te bewaren (een koele, donkere plaats) en zeker in het geval van groente is het erg verstandig om ze in de verpakking te laten zitten. Zoek dus voor de zekerheid op internet of de groenten en fruit wel allemaal in de koelkast bewaard moeten worden!

Dan net erboven: de onderste plank

Meestal is dit eigenlijk de koudste plank, behalve wellicht bij een koel-vries combinatie. U kunt dit met een thermometer natuurlijk gewoon zelf controleren. Uitgaande dat dit het koudste deel van de koelkast is, plaatst u hier het best:

 • Vlees, vis en gevogelte
 • Vleeswaren
 • Zuivelproducten, behalve boter en kaas

Tip: voor uw eigen hygiëne, zorg dat alles zoveel mogelijk in afgesloten verpakkingen of gesloten bakjes zit, en scheid bereide producten van rauwe. Bij vlees en vis voorkomt u zo al snel dat u er anders heel erg ziek van kan worden!

Middelste plank(en)

In het midden is een koelkast doorgaans het, tja, gemiddelst gekoeld. Hier bewaart u het beste:

 • Maaltijdenresten, soep
 • Minder bederflijke vleeswaren, worst
 • Taart/gebak
 • Alle soorten kaas
 • Boter en margarine

Bovenste plank

We weten het zelf ook: hier wil u eigenlijk dingen zetten die u vaak pakt. Want voor de andere planken moet u meer bukken. Maar dit artikel legt u net uit dat doorgaans de bovenste plank van uw koelkast het warmst is. Als dat niet zo is, kunt u daar prima ook producten die hierboven bij 'onderste plank' vermeld staan, bewaren. Maar er van uitgaande dat dit het warmste deel van de koelkast is, bewaart u hier het beste:

 • Boter, margarine, bakproducten
 • Sauzen in (plastic) fles, mayonaise, ketchup
 • Nog niet geopende flessen en pakken limonade, sap, melk etc.
 • Geopende potten met conserven, zoals augurken, zoetzuurmix, zilveruitjes enz.

En dan nog: de deur

De deur wordt het snelst aan de warme buitenlucht blootgesteld en zit het verst van de koelende achterwand af. Bederflijke producten die u in de deur bewaart, zijn, kortom, minder goed gekoeld en zullen sneller bederven. Verder houden we ongeveer dezelfde indeling aan. Dus houden we rekening met de 'temperatuurverdiepingen'.

 • Bovenin: Kaas, boter, margarine, eieren, tubes en potjes
 • Midden: eieren, tubes, potjes en flesjes, eventueel medicijnen gekoeld bewaard moeten worden
 • Onderin: Frisdrankflessen, geopende pakken zuivel/vruchtensap

De volgende keer dat u de koelkast niet ingedeeld krijgt zoals u wil, zult u nu wellicht merken dat er achter het ontwerp vaak van een intelligente indeling uitgegaan is. Op deze manier blijft alles optimaal gekoeld en vers, en hoeft uw koelkast niet op de koudste stand te staan. Zo gaat hij dus ook langer mee en verbruikt hij minder energie.

Meer lezen?