Bron: Nu.nl
Koffie moet van hogere kwaliteit, en lekkerder. De smaakvarianten, de topkwaliteit én duurzaam geproduceerde koffiebonen, en natuurlijk de apparaten die zich echt specialiseren in het bereiden van het lekkerste kopje koffie, ze zijn niet alleen normaal, maar de vraag blijft maar groeien. Het bakkie troost (of pleur) lijkt hard te verdwijnen, want de koffieconsument van vandaag wil goéde koffie.
Naar aanleiding van het Coffee Festival in Amsterdam deed Nu.nl een consumenten-onderzoek naar koffievoorkeur. Ook laten ze koffiemarktspecialist Moniek Smit uitgebreid aan het woord. Die stelt dat niet alleen in de koffiebars, waar het steeds normaler wordt elkaar te ontmoeten, maar ook binnenshuis kwaliteit en variatie voorop staan. "Mensen hebben vaker zelfs meerdere apparaten in huis. Bijvoorbeeld een voor pads of cups en een apparaat voor koffiebonen om zelf koffie mee te maken."
Verandering van koffiecultuur
Smit stelt een hele verandering van de oerhollandse koffiecultuur vast. Waar koffie eerst vooral een opwekkend middel was, en in termen van gezelligheid we in Nederland vooral de koffie-en-het-koekje kennen, wordt er steeds meer gevarieerd, worden flexibele barista's meer gevraagd en gewaardeerd, en nu en zelfs met koffie gekookt. Al blijkt de Nederlandse cultuur nog niet zo hard aan het verdwijnen: het plakje cake op het schoteltje, en het gewone kopje koffie met een praatje, ze bestaan gelukkig gewoon nog. En ze gaan ook niet zomaar verdwijnen.
Wat zijn eigenlijk uw voorkeuren op koffiegebied? Liever de vertrouwde bak pleur of kan het u niet avontuurlijk en lekker genoeg?