Stichting Repair Café komt met Reparatiemonitor

Bron: Stichting Repair Café

Het overweldigend succes van het Repair Café initiatief is ook de politiek niet ontgaan. Daarom heeft Stichting Repair Café International nu van de Nederlandse regering de gerichte vraag gekregen om in kaart te brengen welke apparaten het meest bij Repair Cafés hersteld worden, en wat daarbij komt kijken. Hierbij werkt Repair Café samen met Natuur & Mileu om een gerichte verbetering tegen de weggooi-economie tot stand te brengen.

Politiek ten strijde tegen planned obsolescence

De opdracht is het gevolg van een motie die de Tweede Kamer een tijdje terug aannam. De Kamer wil de resultaten van het onderzoek gebruiken om fabrikanten te stimuleren tot robuuster ontwerp, zodat producten minder snel kapot gaan en beter repareerbaar zijn. Onlangs werd nog bekend dat de BeNeLux hier voorloper in wil zijn, fabrikanten te stimuleren de levensduur van apparaten te verlengen.

Daarom deed Natuur & Milieu afgelopen jaar ook al een grootschalig onderzoek naar de levensduur van verscheidene apparaten, en wordt nu ook Repair Café gevraagd om input. Daarom lanceert deze binnenkort de Reparatiemonitor: een online tool waarin Repair Café-vrijwilligers al hun reparatiegegevens kunnen invoeren. Het is de bedoeling dat Repair Cafés hiermee op een eenvoudige en leuke manier kunnen bijhouden wat ze wel en niet kunnen repareren. Aanvankelijk start er een pilot met tien Repair Cafés om al deze input te verzamelen. Als dit resultaat tevreden stelt, wordt het uitgebreid zodat er meer Repair Cafés mee aan de slag kunnen gaan.

Lees hier alles over dit initiatief: Monitor voor beter repareerbare producten.

  • Benelux doet onderzoek naar langere levensduur apparaten
  • Natuur & Milieu: 'weg met de weggooi-economie'