Consumentenbond test: De beste wasmachine

Bron: Consumentenbond

De Consumentenbond test regelmatig verscheidene modellen huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines. Hierbij wordt op alle zaken gelet die voor u van belang kunnen zijn, zoals dat de was mooi schoon wordt, energieverbruik en geluidsproductie. Bij hun meest recente onderzoek kwamen er twee vertrouwde wasmachinemerken (weer) met kop en schouders boven de rest uitsteken: Bosch en Siemens.

Wasmachine test categorieën

Voor hun gedegen onderzoek werden wasmachines getest uit drie categorieën. Deze categorieën waren voor 8 kilo of meer, machines voor 5 tot 7 kilo, plus enkele bovenladers. Deze laatste zijn de verleden decennia minder populair geworden, maar zeker in ruimtes waar een wasmachinedeur iets minder praktisch is, kunnen deze wasmachines een uitkomst bieden. Op bijna alle testen scoorden de volgende machines beter dan de rest: de Siemens WM16Y541NL en de technisch identieke Bosch WAY132541NL.

Bij het testonderdeel Spoelen kregen deze twee machines zelfs als enige van alle geteste apparaten geen onvoldoende. Alleen op het gebied van Schoonwassen kwam de AEG L76479NFL (een iets kleinere machine, wast tot 7 Kg) ietsje beter dan beide apparaten uit de bus.

Bosch en Siemens

Bosch en Siemens zitten op het gebied van huishoudelijke apparaten natuurlijk samen in de BSH Groep, vandaar de technische vrijwel-gelijkwaardigheid. Beide machines hebben een laadvermogen tot 9 Kg en verschillende programma's, zoals een allergie-, sport-, ecoPerfect-, Speedperfect- en 15-minuten-snelwasprogramma's. Bovendien geeft elk van deze wasmachines gericht advies voor het doseren van wasmiddel en wasverzachter.

  • Energieverspilling: Was met de Eco knop!
  • Gasfornuis waarschuwing voor Bosch en Siemens