Overzichtelijker energielabel huishoudelijke apparaten

Bron: Nu.nl

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben in een onderhandelingsakkoord een voorstel opgenomen om de bekende gekleurde energielabels op de schop te nemen. Binnenkort wordt het binnen Europa mogelijk een stuk overzichtelijker of een huishoudelijk apparaat (te)veel energie verbruikt.

Het einde van A+, A++ en A+++

Het huidige systeem, met energielabel-waardes zoals A+, A++ en A+++ is misleidend voor consumenten, stelt de Europese Commissie. Daarom moeten deze onwenselijke en onoverzichtelijke waardes gaan verdwijnen en komt er een nieuwe categorie-indeling voor in de plaats. De huishoudelijke apparaten gaan opgenomen in een zuinigheidsschaal van A tot en met G. Dat leidt volgens Brussel tot forse energiebesparing en zou huishoudens zo'n 500 euro per jaar schelen. Door rekening te houden met innovatie moet het labelsysteem toekomstbestendiger worden.

Database voor energieverbruik

Verder komt er in 2019 een databank waarin consumenten het energieverbruik van producten kunnen vergelijken. Zo'n database moet helpen het markttoezicht te versterken en eerlijker advies te bieden bij de aanschaf van energiezuinige apparaten. Bovenop deze maatregelen worden de regels voor advertenties ook helderder opgesteld.

Het parlement en de lidstaten moeten nog formeel instemmen met het akkoord.