Magnetron kookboek: Groenten stomen

Op vrijdag moet je niet te moeilijk doen. Dus vanaf nu geven we tips voor het bereiden van eten in de magnetron. Fiyo.nl presenteert: het Magnetron Kookboek!

Groenten stomen

De magnetron is gemaakt met eigenlijk maar één specifieke functie: met radiogolven worden watermoleculen aan het trillen gebracht waardoor deze verwarmen. Dit maakt het apparaat heel geschikt om allerlei producten mee op te warmen, en andere dingen weer wat minder. Groenten verwarmen of stomen in de magnetron is echter prima te doen. Zeker als je even snel wat gekookte groenten nodig hebt, dan is de magnetron je grote vriend. Hoe meer vocht in de (verse) groenten, hoe beter de magnetron er wijs mee weet.

Stap voor stap

  1. Snij de groenten in evenredige partjes. Voor het beste kookresultaat is het belangrijk om de groenten in even grote stukjes te snijden (aanbevolen is ongeveer 2,5 cm dik of lang). Dit zorgt ervoor dat alles gelijkmatig verwarmt en geeft je de volste smaak.
  2. Selecteer hierbij groenten met soortgelijke textuur en kooktijd (bijvoorbeeld maïs en erwten).
  3. Plaats de groenten gelijkmatig in een magnetron-geschikt bakje of bij voorkeur in een glazen schaaltje.
  4. Doe rondom het schaaltje een strak laagje huishoudfolie (plastic).
  5. Zet het bakje op de buitenste rand van je magnetronschaal. Door de magnetrongolven krijg je het beste verwarmresultaat aan de buitenrand. Het is niet voor niets dat deze schaal ronddraait!
  6. Stel de kooktijd in. Met veel uitproberen blijkt dat bij een 1000W magnetron 50g groenten ideaal verwarmen in 30-45 seconden op de hoogste stand. Deze tijd zal variëren bij andere wattages en bij andere hoeveelheden groenten.
  7. Klaar? Prik voorzichtig met een vork of punt van een mes een gaatje in de plastic folie zodat de stoom veilig kan ontsnappen. Pak het bakje niet op met je (blote) handen! Het zit vol heet verwarmde groenten...
  8. Haal het bakje uit de magnetron en gooi de folie weg.

Belangrijk om op te letten: