Handig: zo maak je makkelijk je afzuigkapfilter schoon!

Bron: Margriet

Geef het maar toe: wanneer maakte u voor het laatst uw vettige (metalen) afzuigkapfilter schoon? Het is een naar klusje en door de werking van de afzuigkap koekt de vettigheid dik en viezig op het filter aan. Bij Fiyo.nl merken we dat goed aan de verkoop van deze filters: ze worden al bijna net zo regelmatig gekocht als stoffen afzuigkap filters. Desondanks gaan we nu even iets doen tegen onze commerciële belangen in: we leggen u eens uit hoe u dit filter snel en eenvoudig schoon krijgt!

Het filter: van levensbelang voor de afzuigkap

De afzuigkap zorgt niet alleen voor het wegzuigen van nare geuren na het koken, maar zoals u pasgeleden op ons blog kon lezen is de afzuigkap een cruciale bestrijder van fijnstof, veroorzaakt door uw culinaire topprestaties. Volgens het TNO zijn de gemeten hoeveelheden fijnstof direct na het koken beduidend hoger dan in de buitenlucht en blijven zeker in nieuwbouwwoningen lang hangen. Hoewel het exacte effect op de gezondheid nog niet bekend is, weten we er al wel genoeg van om te weten dat je beter niet teveel fijnstof binnenkrijgt. Dus leve uw afzuigkap, zolang deze goed werkt! En daar is nou net het filter bij van levensbelang.

Want een filter, tja, filtert. Het houdt de schadelijke stoffen vast zodat de lucht die naar buiten gezogen wordt, geen groot gevaar voor de volksgezondheid meer vormt. Als dit filter niet regelmatig gereinigd wordt echter, krijg je hetzelfde als bij een stofzuiger: dan zuigt de afzuigkap minder en minder goed. Met alle nefaste gevolgen van dien voor de fijnstof die extra lang blijft rondzweven in uw keuken. Kortom: geef dat filter ook eens wat aandacht en liefde!

Schoonmaken in een handomdraai?

Dus: heeft u een metaalfilter in uw afzuigkap en wilt u deze reinigen? Er komt wel wat meer bij kijken als u het afzuigkap filter schoon wil maken dan bij het uitgieten van een koffiekopje, dus in een handomdraai kunnen we het niet noemen. Maar met afwasmiddel, baking soda en heet water is het een veel eenvoudiger klusje dan u zou verwachten. Even stap voor stap uitgelegd:

  1. Haal het filter rooster (of de roosters als het er meer zijn) uit uw afzuigkap.
  2. Leg deze in de gootsteen.
  3. Neem de baking soda en strooi dit over je rooster(s). Je hebt niet veel nodig!
  4. Spuit daar wat afwasmiddel overheen (dit mag best rijkelijk).
  5. Voeg vervolgens heet water toe. Als het water uit de kraan niet heet genoeg is, voeg gerust water uit de waterkoker toe. Vul de gootsteen tot de roosters goed onder water staan.
  6. Laat de boel een ruime 10 minuten stevig weken.
  7. Laat het water leeglopen en borstel voorzichtig alles af.
  8. Spoel na met koud water.

Je zult versteld staan hoe eenvoudig dit ging en hoe glanzend het resultaat is. En als je dit toevallig al een tijdje uitstelde: let eens op hoe tevreden je afzuigkap nu ineens weer werkt!

(Is het voor jouw afzuigkap filter echt te laat? Ja, dan kun je natuurlijk ook een vervangende kopen. Tja, we verkopen ze immers wel, hahaha!)