Consumenten geven meer uit aan tuin

Bron: Tuinbranche Nederland

Het afgelopen jaar zijn de uitgaven van consumenten aan hun tuin opvallend hard gestegen. Brancheorganisatie Tuinbranche Nederland meldt dat er ruim 3,8 miljard euro werd omgezet in 2016, een stijging van 6% ten opzichte van 2015. Het gaat, kortom, best goed met de tuincentra, bouwmarkten en andere winkels in deze markt.

Niveau van voor de financiële crisis

Voor de financiële crisis van 2008 waren omzetniveaus van 4 miljard niet ongewoon, maar de tuinbranche heeft sindsdien forse klappen moeten incasseren. Nu er duidelijk sprake is van een forse omzetstijging zien de tuinbedrijven het weer zonniger in. "Alle seinen staan op groen voor een mooi seizoen," aldus Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland.

Als voornaamste oorzaak wijst ze op het grote aantal verhuizingen, de dalende werkeloosheid en toegenomen consumentenvertrouwen. Er werden niet alleen meer producten verkocht, maar consumenten richtten zich ook meer op duurdere producten dan in de jaren ervoor. Het lijkt er in alle opzichten op dat men weer serieus in de tuin investeert.

Niet alleen tuinproducten per se

Overigens vallen onder de producten in deze branche ook bijvoorbeeld producten voor huisdieren, die de meeste van deze zaken standaard ook verkopen. Ook kerstspullen waren goed voor een fors deel van de omzet. Onder de tuinartikelen waren onder meer tuinhuisjes en kassen goed voor een grote stijging. Natuurlijke materialen doen het extra opvallend goed. Vijver producten zijn opvallend minder populair dan voorgaande jaren, al blijken goudvissen nog steeds goed verkocht. Tuinbeelden zagen ook een forse daling.

Tuingereedschap werd ook minder verkocht in 2016. Opvallend daarbij is dat onderdelen webshops zoals Fiyo.nl juist een grote stijging van de onderdelen voor deze apparaten zag. Het lijkt er dus op dat de consument ook groener denkt als het op de tuinonderhoud apparaten aankomt.