"Wist je dat..." Woensdag!

Elke woensdag vind u hier een leuk weetje over uw apparaten in en om het huis. Om uw familie, vrienden en collega's mee te verbazen. Vandaag, om te bespreken met de collega's bij het koffiezetapparaat: weten zij wel wat er allemaal in de spoelbak van datzelfde apparaat blijkt te leven?

Het koffiezetapparaat beter bekeken

Omdat uit studies was gebleken dat caffeïne anti-bacteriële eigenschappen heeft, vroegen wetenschappers zich af of de koffie die door een koffiezetapparaat heen gepompt wordt, misschien ook niet eventuele bacteriën uit zou roeien in de opvangbak onder de bekerhouder. Daarom namen ze negen Nespresso apparaten onder de loep, uit allerlei verschillende omgevingen, van academisch tot thuisgebruik. Alle apparaten waren meer dan een jaar in gebruik geweest. Daarnaast deden de wetenschappers dezelfde metingen op een fonkelnieuw Krups Nespresso koffiezetapparaat die speciaal voor het experiment in gebruik genomen werd. Nespresso omdat het een veelgebruikt, populair apparaat is.

Twee maanden lang verzamelden en analyseerden de wetenschappers samples van de afvalkoffie met steriele pipetten en met gebruik van genenonderzoek-technologie en een elektronenmicroscoop. Aanvankelijk doken er vooral simpele en snel voortplantende bacteriën op, die daarna overwoekerd raakten door meer complexe soorten. Tot hun grote verbazing doken er soorten op die resistent waren tegen cafeïne, en zelfs een hoge wildgroei aan extreofielen, speciale bacteriën die van zware stoffen leven zoals zouten, ijzer en waar zelfs proeven mee gedaan worden of ze radioactief afval op een veilige manier kunnen verteren (met positieve resultaten). Wilt u een fotootje? Dat kan:

Gatver! Maar dat wil ik niet in mijn Nespresso apparaat

De wetenschappers vonden de aangetroffen soorten natuurlijk razend interessant en denken dat ze veel potentie hebben voor toepassingen in het reinigen van het milieu of bij industriële processen. Maar u en ik willen die viezigheid niet in ons afvalbakje, toch? Deze soorten bleken bijzonder resistent, dus raden de onderzoekers vooral aan:

  • Vanwege de snelle groei van bacteriële kolonieën is het belangrijk regelmatig je koffiezetapparaat te onderhouden;
  • Zorg dat bij het schoonmaken geen koffieresten spatten in je machine, dit bevordert de hygiënische situatie binnenin het apparaat;
  • Was je handen nadat je het afvoerbakje reinigt!
  • Spoel het apparaat regelmatig en grondig, liefst met een reiniger aanbevolen door de fabrikant, en afwasmiddel voor de afneembare onderdelen. Niet-afneembare onderdelen: gebruik hier water en zeep, of zo nodig zelfs wat bleek.

Laat anders de bovenstaande foto's een zien aan de collega die nooit het koffiezetapparaat reinigt... Misschien maakt dat net het verschil!

  • Consument wil steeds betere koffie
  • Maak de vieze combi-magnetron weer schoon met groene zeep en ammonia