Panasonic verovert India met curryknop

Bron: NOS

Soms kun je als electronikafabrikant enkel het verschil maken door goed te luisteren en vervolgens passende actie erop te ondernemen. Dat bewees Panasonic eerder deze maand toen ze voor de markt in India speciaal een wasmachine ontwikkelde met een 'curryknop'.

Curry, de lastige smurrie

Curry wordt natuurlijk in India bij het leven gegeten en voor alles wat je eet geldt dat het best eens per ongeluk op je kleren kan belanden. In de meeste gevallen is dat niet zo erg, want wasmachines zijn steeds effectiever geworden in het schoonwassen van kleding. Curry is echter niet alleen scherp, maar ook hardnekkig, zo blijkt. Dus klaagden veel Indiërs dat ze curryvlekken niet uit hun kleren gewassen kregen.

Daar rook Panasonic een gat in de markt, maar het probleem bleek niet eenvoudig te tackelen. Twee jaar lang waren volgens de BBC onderzoekers bezig om de juiste waskracht te bewerkstelligen, waar curryvlekken keer op keer aan verschillende temperaturen en waterdruk blootgesteld werden. Ook werd scherp gelet op de levensstijl van de Indiërs. De wasmachine heeft daarom nog vijf andere programma's die uniek op India gericht zijn, zoals een knop die haarolie uit kleding reinigt.

Veel ruimte voor groei

De markt in India biedt veel kansen voor groei: amper 10% van de bevolking bezit een wasmachine. Traditioneel wordt er nog altijd veel met de hand gewassen, dus de curry-wasmachine komt als geroepen. Nu al gaat de verkoop vlot en Panasonic verwacht een nog grotere groei. Het heeft aangegeven andere Aziatische landen op dezelfde unieke manier te willen benaderen, maar noemde daarbij geen details.

De curry-wasmachine zal enkel op de Indiase markt verkrijgbaar zijn, dus curryfanaten buiten dit land zullen helaas andere manieren moeten vinden om de hardnekkige vlekken schoon te krijgen. Of, tja - gewoon niet morsen!