Koken in.. de wasmachine!

Bron: MixedGrill.nl

Een magnetronmaaltijd is al bijna de gewoonste zaak ter wereld, en zo af en toe zien we nog wel eens avontuurlijke vondsten passeren zoals koken met een koffiezetapparaat (ja, dat kan). Maar deze is toch nog een beetje nieuw voor ons: maaltijden die je kunt bereiden in de wasmachine! Industrieel ontwerper Iftach Gazit bedacht het project, getiteld Sous La Vie, en het is gebaseerd op de kookmethode sous-vide of vacuümgaren.

Hoe werkt dat dan?

Om te beginnen is alles bijeen verpakt in een speciale vacuüm plastic verpakking. Daaromheen is nog een extra beschermzak aangebracht van waterdicht papier (genaamd Tyvek) dat nog wat extra afscherming biedt tegen spullen zoals waspoeder of wasverzachter. Doordat de vlees, vis of groente bij elkaar vacuüm verpakt zit, verliest het geen smaak bij het bereiden, iets dat wel voorkomt bij braden of andere kookmethoden. In deze verpakking wordt de maaltijd voor langere tijd rustig gegaard in de wasmachine, bij temperaturen tussen 50 en 85 graden.

Waarom zou je eten bij je was doen?

Gazit bedacht deze rare manier van 'koken' omdat niet iedereen een keuken, of tijd om te koken heeft. Sommigen hebben het misschien zo druk dat de combinatie van een was draaien en 'ondertussen' eten koken een ideale uitkomst kan zijn. Maar denk ook bijvoorbeeld aan maaltijden voor daklozen, die in een wasserette hun eten zouden kunnen bereiden. Of het allemaal zo ideaal is als Gazit voorstelt is ons ook niet helemaal helder, maar het is een interessant concept.

De maaltijden van Sous La Vie zitten in speciale bedrukte verpakkingen met daarop in grote letters 'Vacuumed Laundry Dinner'. Op het waslabeltje staan de ingrediënten en voedingswaarden vermeld.

  • Magnetron kookboek: Groenten stomen
  • Consumentenbond test: De beste wasmachine
  • 'Koken veroorzaakt fijnstof in keuken'