Nederland spendeert nu al 1 miljard 'smart' in 2017

Bron: iCulture

Het Internet Of Things (IoT) is een hit: tot dusver hebben Nederlandse consumenten gezamenlijk in 2017 al meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan 'smart home' apparaten. Daarvan is de onbetwiste topper de slimme thermostaat (zoals de bekende 'Nest'). Maar ook onder de huishoudelijke apparaten gaan er grote cijfers rond zodra die met een slimme app te besturen zijn. Vooral robotstofzuigers en slimme wasmachines hebben een grote marktwaarde bemachtigd.

Thermostaat: niet zelf gekocht

Ondanks dat de slimme thermostaat goed is voor 150 miljoen euro (15%), is deze in 2/3 van de huishoudens terecht gekomen via de energieleverancier, die deze energiebesparende apparaatjes vaak bij een abonnement cadeau doen of tegen korting aanbieden. Onder de bewuste aankopen op het gebied van smart home apparaten blijft de thermostaat dus in feite ver achter, maar er wordt wel slim in geïnvesteerd door de energieleveranciers. Als hun aandeel eraf wordt getrokken, dingen intelligente beveiligingssystemen (€115 miljoen) en slimme verlichting (€107 miljoen) naar de eerste plaats. Opvallend is dat in deze top drie energiebesparing de grootste reden lijkt te zijn om smart te gaan.

Huishoudelijk: robotstofzuigers, wasmachines en meer

Opgeteld is de onbetwiste eerste positie echter voor de slimme huishoudelijke apparaten, samen goed voor €350 miljoen. Hierbij vallen de slimme robotstofzuigers enorm op, waar enkele jaren geleden de consument nog niet echt op over wilde stappen, en wasmachines die men via een smartphone-app aan kan zetten. Bij deze apparaten lijkt vooral het gebruiksgemak en tijdsbesparing een grote factor te zijn voor de aanschaf.

Smarter, smarter

Met 'smart' apparaten wordt het mogelijk steeds meer van bijvoorbeeld het huishouden op afstand te regelen. Dat kan een seintje aan de stofzuiger geven zijn terwijl je op je werk zit, of even met je iPhone met één klein seintje de vaatwasser aan te zetten vanuit bed als je ineens bedenkt dat je die nog vergeten was. Ook kun je allerlei apparaten op schema programmeren, bijvoorbeeld een koffiezetapparaat, of op afstand in de supermarkt even een blik in je koelkast werpen om te zien wat je ook alweer moest meebrengen. Sommige apparaten bestellen zelfs de boodschappen voor je! Tegenover al deze handigheden staan verschillende waarschuwingen van politie en andere veiligheidsexperts dat je vooral moet oppassen dat je netwerk goed beveiligd blijft. Onze collega's in België hebben tips over hoe je dat kunt doen, doe er je voordeel mee!

  • Miele vaatwasser vatbaar voor hackers
  • Consumenten geven meer uit aan tuin