Goed nieuws: niks mis met zes tot tien kopjes koffie

Het is weer maandagochtend, en dat betekent... koffie! Bij Fiyo.nl draait het koffiezetapparaat zeer nette werkdagen, om maar te zeggen: wij lusten wel een bakkie troost terwijl we hard voor u aan het werk zijn. Desondanks maken sommige van onze medewerkers zich wel eens zorgen of dat nou kwaad kan, al die koffie. Je hoort die dingen wel eens op de radio en zo... Dus zochten we het voor hen, en voor u, uit!

Zes tot tien kopjes is gezond

Als je onderdelen voor Senseo, Nespresso, Dolce Gusto, maar ook professionele koffiezetapparaten verkoopt, moet je zelf ook een beetje verstand hebben van je koffie, vinden we. We kennen misschien niet álle Italiaanse specialiteiten (er zijn er een stuk of vijftig!) maar al met al weten we wel wat we drinken en wat lekkere koffie is. Maar ja, de hele dag door koffie drinken, dat is vast ook niet echt gezond, toch? (Hoewel: die Italianen zien er vaak toch blakend gezond uit...)

Toxicoloog Jan Tytgat, professor aan de KU Leuven, biedt het uiterst geruststellende antwoord: "Er zijn al heel wat studies uitgevoerd naar het langdurige gebruik van koffie, maar er zijn nooit toxische effecten gevonden." Over het aantal kopjes hoeft u zich ook geen zorgen te maken, uit onderzoek is gebleken dat zes tot tien kopjes koffie op een dag vrijwel geen kwaad kunnen. Natuurlijk is het belangrijk deze kopjes over de hele dag verspreid te drinken en niet inééns (we proberen ons met heel veel moeite iemand voor te stellen die tien kopjes achter elkaar ineens wegklokt, maar voor de zekerheid zetten we deze waarschuwing er toch bij). Zwangere vrouwen wordt voorzichtigheid aangeraden, net als mensen met suikerziekte of andere aandoeningen, maar de gemiddelde persoon kan deze inname prima hebben.

Bij zwangerschap of speciale kwalen

Het is nog altijd de wetenschap niet volledig duidelijk hoeveel van de cafeïne uiteindelijk het zich nog ontwikkelende kind in de baarmoeder bereikt, dus wordt veiligheidshalve aangeraden dat zwangere vrouwen het bij één kopje koffie per dag houden. Ook zolang er nog borstvoeding wordt gegeven, is het wijs om maximaal 1 kopje per dag te nuttigen. Kinderen onder de 13 kunnen best helemaal geen koffie nemen, en jongeren tussen de 13 en de 18 jaar maximaal 1 kopje, vanwege de cafeïne. Dit omdat er wetenschappelijk nog steeds te weinig bekend is over de invloed van cafeïne op een groeiend kinderlichaam.

Natuurlijk is het bij diabetes of hart- en vaatziekten altijd het beste om te vragen aan uw dokter hoe het zit met de inname van koffie. Maar zelfs het doorgaans voorzichtige Voedingscentrum (die zelf maximaal 4 kopjes per dag aanraadt, trouwens) stelt dat koffie doorgaans prima te combineren is met diabetes (en zelfs een positief effect kan hebben, uiteraard wel zonder suiker erin) en veel lichamelijke kwalen. Sterker, volgens sommige studies hebben koffiedrinkers zelfs minder risico op de ziekte van Alzheimer, kan het bepaalde vormen van kanker (beperkt) remmen, helpt het tegen hartkwalen, en is het zelfs bijna niet van invloed op je bloeddruk. Ook de vorming van galstenen voorkomt u volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken prima met uw dagelijkse bakje koffie.

Koffie gezondheidsfeitjes

 • Koffie zonder suiker past in een gezond eetpatroon met de Schijf van Vijf. (Er zijn beperkingen voor koffie van cups en bepaalde speciale, sterkere koffies.)
 • Koffie verbetert de concentratie, de geheugenfuncties en het vermogen om logisch te redeneren door het centraal zenuwstelsel te stimuleren.
 • Door de calciumhuishouding in spiercellen zullen koffiedrinkende sporters dankzij cafeïne minder snel vermoeid raken en een groter uithoudingsvermogen hebben.
 • Cafeïne heeft een positieve invloed op de rijprestaties.
 • Koffie verkleint de kans op een beroerte met 20%.
 • Koffie wordt vrijwel overal in West-Europa beduidend meer gedronken dan een andere populaire drank: bier. Het meest wordt het gedronken door de Scandinaviërs (7,2 tot 9,6 Kg koffie per jaar per persoon), met op de tweede plaats Nederland (6,7 Kg), dan Duitsland (5,2 Kg) en België (4,9 Kg).
 • Het verslavende effect van koffie is bijna verwaarloosbaar. De ernstigste klachten bestaan uit tijdelijke hoofdpijn en een voornamelijk psychologische hunker naar het opwekkende effect. Voor het lichaam zelf is stoppen met koffie bijna zonder effect.
 • Koffiedrinkers worden over het algemeen ouder dan niet-koffiedrinkers. Maar daar zal vooral de verhoogde alertheid voor een groot deel tussen zitten...
 • Spul of Prul? De Handpresso
 • Consument wil steeds betere koffie
 • Ontkalkingstabletten Kruidvat teruggeroepen