Spul of Prul? De Cora Ball, tegen microvezels

We zijn het er heus wel over eens dat er iets moet veranderen aan de toevoer van plastics naar de oceaan. Voor onze gloednieuwe rubriek Spul of Prul presenteren we u: de Cora Ball, een clever bolletje dat koraal imiteert om microfilters in uw wasmachine te vangen. Slim of stom? Oordeel zelf!

Probleem: Microfilters en plastics

Het komt keer op keer steeds in het nieuws, alle plastic in de oceaan, en dan het ergste nog, de microvezels die hun weg vinden naar de magen en andere organen van de zeebewoners, groot en klein. Een grote veroorzaker hiervan is goedkoper geproduceerde kleding, die in de wasmachine uiteenvalt tot diezelfde genoemde vezels, en via het afvoerputje naar zee afgevoerd wordt. Er worden veel oplossingen bedacht om de plastics de oceaan uit te krijgen - op sommige delen is dit tot wel 70% van het afval dat aangetroffen is - maar natuurlijk moet het probleem eigenlijk ook bij de bron aangepakt worden. Zo wordt er gekeken naar betere filters in de wasmachine, maar dat gaat niet ver genoeg volgens actiegroep Rozalia Project. Hun oplossing is de zogenaamde Cora Ball.

Cora Ball?

Bij wetenschappelijk onderzoek bleek dat microvezels vooral erg hardnekkig rond koraal blijft hangen, met andere woorden, dat koraalrif deze plastics eigenlijk al een beetje 'vangt'. Dat inspireerde de projectgroep om een balletje te ontwikkelen dat net als koraal werkte, maar dan al in de wasmachine. Het prototype, ongeveer een jaartje geleden, zag er erg futuristisch uit, maar het concept is inmiddels helemaal uitontwikkeld en oogt nu volledig anders. Alleen al de vormen, en, eerlijk is eerlijk, de kleuren, doen beduidend meer aan koraalrif denken. Ronde vormen, rafelige randjes, en gemaakt van 100% gerecycled plastic (zowel consumentenplastic als industrieel, wat anders in grote hoeveelheden de grond in gestort was geraakt).

Ja hoe werkt het dan?

Eigenlijk heel simpel! Je gooit de bal gewoon bij de was, klaar. Ja, echt, meer is het niet. De Cora Ball wast met je kleding mee en vangt in zijn binnenste pluis en vezels op. Zeker niet alles, maar het zal aanzienlijk schelen in het afvalwater van uw gedraaide wasje. Hij kan er ook bij in de droger, volgens hetzelfde principe. Na het wassen of drogen neemt u de Cora Ball eruit en zult u bijeengeklonterde pluizenballen aantreffen tussen de gelaagde kleurrijke plastic rondjes. Die plukt u er gewoon uit en doet in de afvalbak. Het vangt natuurlijk lang niet alle vezels, benadrukken de uitvinders, en ergens is het afval vervolgens doodleuk aan straat zetten vanzelfsprekend ook niet echt helemaal de oplossing. Maar het scheelt alvast fors op de rechtstreekse route die deze deeltjes anders via het riool naar zee hadden afgelegd.

En wat kost dat grapje?

Ja het is een Kickstarter, dus ze zijn het budget bijeen aan het rapen om deze balletjes te kunnen gaan produceren. Bij sommige uitvindingen betekent dit dat je het prototype goedkoper kunt krijgen dan de uiteindelijke marktversie, maar als je het project met de aanschaf van één Cora Ball steunt, zit je al aan $20,- of richting de €18,75 omgerekend. Dan heb je er één en help je dat deze balletjes uiteindelijk op de markt zullen komen. Bij hogere bedragen zit je al snel aan vijf balletjes tegen lagere stukprijs, en zelfs leuke extra's zoals een T-shirt dat trots vermeldt dat je de oceaan aan het redden bent, dus je kunt ook met een paar mensen samen dit initiatief te steunen. De tegenprestaties zijn, als u het ons vraagt, niet overdreven overprijsd, maar dat kunt u zelf bij Kickstarter checken. En kom, idealisme mag best een beetje geld kosten toch?

Spul - of prul?

Roept u maar wat u ervan vindt: is de Cora Ball de redding van het oceaanleven, of is het stom en geldverspilling? We horen graag jullie reacties!

  • Paris Hilton redt de planeet
  • 'Koken veroorzaakt fijnstof in keuken'
  • Natuur & Milieu: 'weg met de weggooi-economie'