"Wist je dat..." Woensdag!

Elke woensdag vind u hier een leuk weetje over uw apparaten in en om het huis. Om uw familie, vrienden en collega's mee te verbazen. Vandaag, met het oog op komend weekend, wanneer het weer Pasen is: wist u dat de magnetron uitgevonden is dankzij chocolade?

Een radartechnicus met een chocoladereep

De persoon die algemeen erkend wordt als de uitvinder van de magnetron is Percy Spencer. Hij was een technisch expert op het gebied van radartechniek en specifiek die van de magnetrons, nog niet de snelkookoven dus maar de electronenbuis die voor de radartechnologie gebruikt werd. Hij vond een manier uit om deze sneller te produceren, wat tijdens de Tweede Wereldoorlog voor zijn thuisland, de USA, en waar hij naderhand nog een medaille voor kreeg: de Navy Distinguished Public Service Award.

Op een dag was hij aan het werk en merkte hij plots, in de buurt van een functionerende radar, dat de chocoladereep in zijn zak gesmolten was. Hoewel hij niet de eerste medewerker was die het opgevallen was dat eten kon smelten in de buurt van de electronenbuizen, vond hij het razend interessant en besloot er wat experimenten mee te doen. De eerste maaltijd die bewust werd opgewarmd met een 'magnetron' was popcorn - dus zo nieuw is de magnetronpopcorn nog niet. Het tweede experiment was met een ei, en zoals iedereen die het wel eens geprobeerd heeft al zal verwachten: dat ontplofte in het gezicht van de wetenschappers. Weer iets geleerd... Je moet het ook bij chocolade paaseieren houden he!

Na de Oorlog: de Radarange

Kort na de Oorlog nam het bedrijf waar Percy voor werkte, Raytheon, patent op de eerste oven die maaltijden met deze techniek kon opwarmen. De naam? Dit dappere oventje heette de Radarange, en voor hetzelfde geld hadden we het apparaat voorgoed onder die naam gekend. Dan is microgolfoven, zoals onze Zuiderburen zeggen, of zelfs ons 'magnetron', een betere naam. Spencer kreeg trouwens geen royalties voor zijn inmiddels wereldberoemde uitvinding, maar een bonus van $2, wat binnen Raytheon de gangbare beloning was voor uitvinders van hun patenten. Daar kun je niet veel voor kopen - misschien een nieuwe chocoladereep...

Dus als u dit weekend de magnetron gebruikt, denk nog eens even aan Percy Spencer. Het is trouwens helemaal niet verkeerd afgelopen met die jongen: hij werd nog Senior Vice President van Raytheon en bovendien Senior Member of the Board of Directors. Tijdens zijn carrière legde hij 300 patenten vast, er is een gebouw in Massachusetts speciaal naar hem vernoemd, hij kreeg verschillende onderscheidingen en zelfs een eredoctoraat, ondanks dat hij in feite nooit enig echt onderwijs had genoten: hij was een basisschool drop out en al zijn expertise op technisch gebied was als autodidact bemachtigd!