Bron: Stichting Repair Cafe
Gisteren startte in Göteborg officieel het allereerste Repair Café in Zweden. Hiermee zijn Repair Cafés nu officiëel in heel Scandinavië in opmars. Enkele weken geleden werd in Odense in Denemarken ook al het eerste Repair Café van dat land geopend, en in Noorwegen zijn er al drie actief. Hoewel dit relatief weinig locaties zijn vergeleken met de totaal 1256(!) Repair Cafés wereldwijd, is er vooral in Zweden een actieve reparatie-cultuur. Goed nieuws voor consument en milieu, kortom!
Repair Café initiatief
Repair Cafés zijn gratis toegankelijke repareerbijeenkomsten voor en door buurtgenoten. Ze worden op vrijwillige basis georganiseerd op een hard groeiend aantal plaatsen ter wereld. Iedereen kan een Repair Café starten door het starterspakket via de site van de stichting te bestellen. Alles wat u nodig heeft is een locatie om het Repair Café te organiseren, en vrijwilligers met reparatiekennis. Het is voor gepensioneerde monteurs, handige Harry's en andere enthousiastelingen een mooie manier om onder de mensen te komen, en voor mensen met kapotte apparaten een fijne plaats om te bekijken of het defect misschien eenvoudig (zelf) te verhelpen is. Fiyo.nl is een van de partners van Stichting Repair Café, dus we moedigen deze groei enorm toe!
Zweden wil graag dat mensen repareren
De oprichting van het eerste Repair Café in Zweden is een voor de hand liggende stap, want de overheid van Zweden wil met belastingvoordelen en andere stimulatie-initiatieven de inwoners aanmoedigen om kapotte apparaten te repareren in plaats van weg te gooien. Dat kondigde de Zweedse overheid nog aan in september afgelopen jaar. Zo wil men de btw op reparaties flink te verlagen, van 25 naar 12 procent. De groen-rode coalitie wil ook dat inwoners van Zweden een deel van de kosten voor loodgieters, fietsenmakers en tv-reparateurs terugkrijgen van de belastingdienst. Door deze maatregelen moet spullen repareren 'rationeel economisch gedrag' worden. Door stimulatie van de reparatie-industrie ontstaan ook extra banen, bijvoorbeeld voor vluchtelingen zonder in Zweden geldige educatie. In Zweden recyclet nu al de helft van de bewoners zijn huisafval, wordt bij afvalverwerking ook (groene) stroom opgewekt, en worden doorheen het hele land vanuit garages oude spulletjes verkocht. Een aantal jaar geleden bleek het recycle-systeem zo efficiënt dat het land afval uit Noorwegen moest importeren, omdat er anders Zweedse huishoudens zonder stroom kwamen te zitten.
Pop-up Repair Café reparatiebusje
In Denemarken organiseert Shristi Ghimire al sinds 18 maart het eerste Repair Café van Odense. Het valt haar op dat meer mensen zich bewust worden van het effect van afvalproductie: "We moeten onze kinderen leren reparatievaardigheden te waarderen." Ook de Noorse initiatiefnemer, Michael Hektoen, is nog steeds enthousiast bezig met Repair Cafés. Nog student toen hij het eerste Repair Café in Oslo startte, is hij inmiddels de schoolbanken uit en wil hij met een reparatiebusje door Noorwegen touren om overal 'pop-up Repair Cafés' te organiseren en zo het concept nog breder te verspreiden.