Bron: AD
Vorige week ging in Rotterdam-West een uniek proefproject in: het 'slimme' stroomnet. Omdat in ons land stroom uit windmolens en zonnepanelen wisselende opbrengst geeft, stuurt dit net zelf een seintje naar apparaten als uw vaatwasser of wasmachine als er voldoende vermogen beschikbaar is. Een soort groen licht: 'nu kan het, schakel maar aan'. De twee gezinnen in Gorkum die al aan deze proef deelnemen zijn nog niet volenthousiast. Is dit het stroomnet van de toekomst?
Zuinige energie
Voor de idealist klinkt het, tja, ideaal: gebruik kunnen maken van duurzame, milieuvriendelijke(re), zuinige stroom, en toch ook gewoon de vaatwasser en wasmachine aan kunnen zetten. Deze apparaten verbruiken redelijk veel energie als ze in gebruik zijn, wat niet ideaal is als er een zogenaamd dalmoment op het stroomnet zit. Daarom ontwikkelde netbeheerder Stedin dit systeem, wegens de groeiend aantal zonnepanelen en windmolens. "Vroeger kwam de stroom gelijkmatig van één elektriciteitscentrale. Nu zijn er steeds meer bronnen," aldus David Peters, directeur Strategie en Innovatie. Stedin signaleert dat er onder bepaalde weersomstandigheden pieken ontstaan op het elektriciteitsnet, die slim afgevoerd zou kunnen worden naar bijvoorbeeld het opladen van elektronische of hybride auto's, en huishoudelijk wat zwaardere apparaten zoals de genoemde wasmachine en vaatwasser. Stedin biedt deze piekstroom dan tegen een goedkoper tarief aan. Naast de netbeheerder en de gemeente zijn ook Siemens, Omnemetric en Lyv betrokken bij het project. Deze bedrijven verzorgen de aansluiting op de apparaten.
Proef in Rotterdam-West en Gorkum
De uitverkoren plek voor een grote proef met dit 'smart grid' systeem, bestuurd door sensoren die het stroomaanbod signaleren en doorseinen aan huis-, tuin- en keukenapparatuur, is volgens Stedin te vinden in Rotterdam-West, vanwege de de mix van bedrijven en woonhuizen. Zo heeft het Merwe-Vierhavensgebied loodsen met stroomvretende koelruimtes die kunnen worden aangesloten. Daarnaast is dit gebied door de gemeente Rotterdam aangewezen als innovatiedistrict.
Duizend huizen en bedrijven moeten in een jaar aangesloten zijn op dit slimme elektriciteitsnet. En elk jaar komen er nog eens duizend bij, een ongekend grootschalig experiment voor de stroombeheerder. In Hoog Dalem in Gorkum draait wel al een proef: twee naast elkaar wonende gezinnen oefenen daar, met wat straks in Rotterdam in het groot gebeurt.
Nog niet super enthousiast
De buren in de 'pilot' vinden het een mooi concept. maar lopen niet over van enthousiasme. "Het systeem bepaalt wanneer de wasmachine gaat draaien, afhankelijk van of het een goede dag is voor onze zonnepanelen," legt Mandy van der Ploeg uit. Bijsturen kan via een app op de telefoon, wat haar man aanvankelijk nog leuk vond, maar inmiddels ook als omslachtig aangeeft. "Het is gewoon te veel gedoe om alle apparaten aan te zetten en ook nog eens op de telefoon allerlei begin- en eindtijden in te voeren. De lol van zo zuinig mogelijk leven gaat er van af."
Ook buurman Ron van Vliet wordt nog niet heel blij van de slimme stroom. "Het is de toekomst, maar het moet gemakkelijker worden. Je moet de begin- en eindtijden bij het aanzetten direct op de wasmachine kunnen invoeren. Zulke geavanceerde machines komen ongetwijfeld op de markt. Voorlopig moeten we het doen met de onze van 25 jaar oud."
Wat denkt u: is dit het stroomnetwerk van de toekomst? Reageer via onze Facebook pagina!