Chocolade-eitjes en paashaas: bewaar buiten de koelkast!

Heerlijk, het is weer bijna Pasen! Eitjes verven en verstoppen, en natuurlijk... gigantische hoeveelheden chocolade! Hoewel van oorsprong het (echte) beschilderde paasei uit Germaanse tradities komt, startten banketbakkers in Parijs rond de 18e eeuw met het maken van chocolade-eitjes, die inmiddels ongekend populair zijn. En jaarlijks de discussie losmaken of ze niet al te vroeg in de winkel liggen... Hoe dan ook, het is elk jaar weer smullen!
Maar wist u dat u al dat chocolade lekkers beter niet in de koelkast kunt bewaren? Net als bonbons, overigens. We zetten even een paar praktische redenen op een rijtje voor u.

Chocolade niet in de koelkast!

Natuurlijk, u wilt niet dat de chocolade smelt, dat begrijpen we. Maar toch is de koelkast ook geen oplossing. Beter bewaart u de chocolade ergens in een bergkast of keukenkast die koel genoeg is. Chocolade bewaart u eigenlijk nog het allerbeste bij een temperatuur tussen 15-18 oC en met een luchtvochtigheid onder de 55%. Bij die temperatuur komt de smaak het best tot zijn recht.
Chocolade in de koelkast:

  • is te koud en geeft daardoor veel minder smaak af;
  • kan gemakkelijk (sterke) omgevingsgeuren opnemen, bijvoorbeeld van vis of vlees;
  • kan last krijgen van (milde) condens steeds als de koelkastdeur geopend wordt. Condens zorgt ervoor dat er vieze, onsmakelijke vlekken op de chocolade ontstaan;
  • heeft al even zozeer last van het koelkastlampje: licht is niet goed voor de smaak van de chocolade.

Als de chocolade om wat voor reden (hoge zomertemperaturen bijvoorbeeld) toch in de koelkast moet:

  • Verpak de chocolade in strak plastic zodat geurtjes en condens geen kans krijgen.
  • Berg het vervolgens op in een luchtdicht bewaarbakje.
  • Als de chocolade uit de koelkast gehaald wordt, laat het eerst op kamertemeratuur komen voor je de plastic folie verwijdert.

Hoe lang blijft chocolade goed?

Als u chocolade correct, en afgeschermd van licht bewaart, gaat het een lange tijd mee en blijft het erg lekker. Chocolade bevat doorgaans echter geen conserveermiddelen, dus het heeft ook niet het eeuwige leven.

  • Massieve witte chocolade eitjes: deze blijven vier maanden goed.
  • Massieve melkchocolade eitjes: deze blijven ruim een jaar goed.
  • Massieve pure chocolade eitjes: deze blijven bijna twee jaar goed.
  • Chocolade eitjes met vulling: net als bonbons en truffels blijven deze ongeveer drie tot vier maanden goed (tenzij er conserveermiddelen in verwerkt zijn).

Trouwens: chocolade is goed voor u!

  • (Pure) chocolade helpt tegen een droge huid;
  • Chocolade beschermt tegen UV-licht;
  • Het laat fijne lijntjes verdwijnen;
  • Mensen die wekelijks pure chocolade eten worden gemiddeld 2 jaar ouder;
  • Chocolade voorkomt klonteringen in het bloed en voorkomt daarmee hartfalen;
  • Chocolade reduceert pijn (ook emotioneel);
  • Chocolade helpt tegen stress;
  • Bittere chocolade zorgt voor minder lust naar suiker en vet, dus is ironisch genoeg om te eten bij een dieet. Jazeker: Chocolade helpt met afvallen!

Fijne Paasdagen namens de medewerkers van Fiyo.nl, en geniet ervan!

Om je beter te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies, daarmee meten we het internetgedrag van onze gebruikers. door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer