"Wist je dat..." Woensdag!

Elke woensdag vind u hier een leuk weetje over uw apparaten in en om het huis. Om uw familie, vrienden en collega's mee te verbazen. Vandaag een leuk weetje als u bij iemand een krultang of föhn ziet liggen van het merk BaByliss: u kunt ze fijntjes wijzen op de bijzondere spelling (twee hoofdletters B) en dat u wél weet waarom ze dat zo schrijven.

Haar-mode sinds de jaren 60

Even terug. Naar, waar kan het ook anders, de stad Parijs (ja die in Frankrijk), en naar de vroege jaren '60. De mode staat op ontploffen in mooie vormen, kleuren en concepten en in een kapsalon aan de Avenue Emile Zola had één kapper genaamd René Lelièvre een lumineus idee. Iets met electriciteit, waarmee je een gaspatroon verwarmt, en zo het haar in prachtige, bijna bovennatuurlijke krullen kunt dwingen, met volume, glans, alles. Jazeker: Lelièvre had het prototype te pakken van de eerste elektrische krultang ter wereld. In zijn kapperszaak was het apparaat, en wat hij er voor schwung mee aan de diverse harenkapsels gaf, een daverend succes, en hij zag er al snel nog meer in dan enkel een handig stuk gereedschap voor zijn eigen kapperszaakje. Iederéén moest zich thuis een modieuze bos krullen kunnen aanmeten met zijn lumineuze uitvinding! Hij zocht een partner en startte het bedrijf BaByliss Professionel.

Jahaa maar hoezo die dubbel B?

Geduld, geduld... We hebben het natuurlijk over een bedrijf dat meteen een imago van hoge klasse wil neerzetten, van stijl en elegenantie, van mode, maar minstens ook sexy, een tikje spannend misschien. En we spreken nog altijd van vroege jaren 60. De naam is dan ook een hommage aan een van de grootste sekssymbolen aller tijden, een vrouw met klasse en vrijheid en wiens initialen voorgoed in de historie gebrand staan: Brigitte Bardot natuurlijk! René Lelièvre was volkomen idolaat van de beroemde Française en daarom moesten en zouden die twee hoofdletters B in de merknaam belanden.

Wat vond Brigitte daar zelf van?

Brigitte Bardot was natuurlijk het idool van velen, van John Lennon en Paul McCartney die een film met haar wilden maken, tot Bob Dylan die zijn eerste liedje aan haar opdroeg, ze is vereeuwigd door Andy Warhol, er zijn standbeelden van haar gemaakt, haar poses zijn niet simpelweg geïmiteerd maar industry standard geworden, en ook toen ze stopte met acteren heeft ze enorme maatschappelijke golven gemaakt, onder andere als activiste. Of ze zelf ooit geweten heeft dat BaByliss een eerbetoon aan haarzelf was, is onbekend. Misschien maar goed ook: de ster verklaarde in 2015 nog de oorlog aan elk bedrijf dat haar uiterlijk of naam inzet voor commerciële doeleinden. En ze leeft nog, dus misschien kunnen we het haar beter niet vertellen.

  • "Wist je dat..." Woensdag!
  • Weekend-tip: Vintage Philips Weekend
  • Paris Hilton redt de planeet