Magnetron kookboek: Vergeet dat glas water

Op vrijdag moet je niet te moeilijk doen. Dus vanaf nu geven we tips voor het bereiden van eten in de magnetron. Fiyo.nl presenteert: het Magnetron Kookboek!

Vandaag iets dat niet werkt

We doen het eens helemaal anders vandaag, want we komen deze tip echt op allerlei plekken tegen. Van receptenblogs tot mama-websites, overal duikt deze tip zo ongeveer wel een keer op: dat je zogenaamd iets dat niet helemaal lekker of knapperig meer is (bijvoorbeeld een pizza die al eventjes in een open pizzadoos ligt), weer knapperig kunt krijgen met een glas water. Door het water zou de pizza 'droger' worden opgewarmd. Het staat op internet, dus zal het wel waar zijn toch?

Is er iets van waar?

Nee natuurlijk niet. Een magnetron is vooral goed in het aan het trillen brengen, en zo verwarmen, van watermoleculen. Dus het water zal best opwarmen en gaan dampen - ironisch genoeg wordt het daardoor vochtiger in de oven. Daar heeft dat stuk pizza alvast niets aan. Sterker, het lijkt ons niet heel erg gezond, om er nog wat water overheen te stomen. We hebben het zelf uitgeprobeerd - theorie is één ding, maar we zijn zelf ook nieuwsgierig natuurlijk, stel dat we een keer ongelijk hebben - en de pizza werd er slapper van en rook een stuk minder smakelijk dan voor hij de oven in ging. Hadden we hem maar koud gegeten.... Nee, we raden zeker niet aan dat u deze truc probeert.

Hoe krijg ik mijn pizza dan wél weer knapperig?

Als u een combimagnetron of een losse oven heeft, dan is opwarmen in de oven vanzelfsprekend beter. Met hoge temperaturen wordt de pizza als het ware door en door opnieuw gebakken, wat ook wat knapperigheid met zich meebrengt. Op een grill of barbeque is misschien ook nog een optie. Misschien heeft u zelf nog goede tips voor de andere lezers? Vertel het ons op Facebook!

Dat glas water kunt u echter met een gerust hart vergeten! Wilt u tips die wél werken? Klik dan hier.

  • Magnetron kookboek: Restjes in een cirkel!
  • Magnetron kookboek: Groenten stomen
  • Maak de vieze combi-magnetron weer schoon met groene zeep en ammonia