"Wist je dat..." Woensdag!

Elke woensdag vind u hier een leuk weetje over uw apparaten in en om het huis. Om uw familie, vrienden en collega's mee te verbazen. Vandaag, omdat het morgen Koningsdag is: welk huishoudelijk apparaat is het koninklijkst van allemaal?

De stofzuiger

Dit leent zich ongetwijfeld tot een vunzige mop over de stofzuigerslang en de stofzuigerzak, maar vergis u niet: de stofzuiger is wel degelijk het koninklijkst van alle apparaten. Althans, stofzuigers en koningshuizen hebben een mooie historie samen. Toch meer dan, zeg, een koelkast of een hogedrukreiniger. We gaan zelfs nog even terug in de tijd naar de aller-allereerste stofzuiger...

Paard en zuiger

Net als bij de meeste uitvindingen zijn er wel discussies over de oorsprong. Maar doorgaans wordt deze toegeschreven aan de Engelse uitvinder Hubert Cecil Booth. Die had een demonstratie gezien van een Amerikaans apparaat dat stof van stoelen af blies, en bedacht dat het ook andersom kon: zo'n apparaat zou natuurlijk ook stof kunnen zuigen. Hoe vanzelfsprekend dat ook voor ons nu klinkt, toen was dat nog een heel ander verhaal. Booth bouwde een gigantische, benzine-aangedreven machine, die met paard en wagen versleept moest worden. Met lange slangen werd de stof opgezogen - jazeker, de stofzuiger kwam toen nog naar je toe!

Booth had geen interesse om stofzuigers te verkopen. Hij verkocht vooral schoonmaakservice. Dus zelfs toen hij elektrische modellen bouwde, waren dit reusachtige machines, die eerst per paard, later met busjes vervoerd werden. De stofzuigerslangen gingen door ramen op verschillende verdiepingen de gebouwen binnen. Bijna te laat begon hij de potentie van de thuismarkt in te zien en kwam het Goblin stofzuiger model op de markt. Ondanks grote populariteit verloor deze stofzuiger toch de strijd om de markt van het Amerikaanse bedrijf Hoover.

Koningshuizen en stofzuigers

Alles goed en wel, maar wat heeft dat met willekeurig welk koningshuis te maken? Booth kreeg aanvankelijk enorme klachten over het lawaai dat zijn machine maakte, en de schoonmaakservice wou maar niet echt aanslaan. Om zijn machine populairder te maken, bemachtigde hij de royal seal of approval en mocht hij de tapijten van Westminster Abbey reinigen, voorafgaand aan de kroning van de Engelse koning Edward VII in 1901. Dat veranderde de zaak: als het goed genoeg was voor de koning, kon misschien in andere huishoudens de vertrouwde mattenklopper ook wellicht eens met pensioen!

Er is vandaag de dag een stofzuigermerk dat op bijzonder veel prestigieuze plaatsen, en zeker koningshuizen, opduikt: SEBO. Dit Duitse merk levert uitzonderlijke zuigprestaties, zowel op gebied van performance als hygiëne, en is hierdoor voor veel vijfsterrenhotels, laboratoria en andere plekken waar enkel het beste goed genoeg voor is, het stofzuigermerk van dienst. De tapijten in Buckingham Palace, bijvoorbeeld. En ook de tapijten en vloerbedekkingen in de paleizen van ons eigen koningshuis worden met Sebo stofzuigers gereinigd.

Nog sterker, en zo komen we zelfs bij Koningsdag uit: de opvallende blauwe loper die uitgerold was bij de kroning van Koning Willem-Alexander in 2013, moest eerst even grondig gereinigd worden voor de plechtigheid in het Paleis op de Dam plaats mocht vinden. En jawel, je ziet ze duidelijk op de beelden, daar waren ze - de Sebo stofzuigers.

Leuk detail: dit stofzuigermerk staat ook vooraan in landen waar er geen koningshuis is. Zo wordt het Duitse Parlement ermee gereinigd, en ook de rode loper van het Witte Huis in Amerika.

Meer lezen?

  • Natuur & Milieu: 'weg met de weggooi-economie'