Nederlandse man bovengemiddeld lui in huishouden

Bron: De Limburger

De dames onder ons publiek vermoedden het wellicht al, maar nu blijkt het ook echt waar: de Nederlandse man is een bovengemiddelde luiwammes als het op het huishouden aankomt. Dat blijkt uit onderzoek van de economische denktank OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). 'Onze jongens' besteden nog minder tijd aan hun kinderen en huishouden dan Amerikanen, Fransen én Slovenen.

De helft minder dan de vrouw

Alle OESO-landen vertonen een ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op het gebied van huishouden en opvoeding. De verhoudingen liggen zo ongeveer het minst scheef bij Denen, Australiërs en in Noorwegen. Nederlandse mannen scoren flink onder het gemiddelde, nog maar net boven Hongarije. Hekkensluiter zijn overigens de Japanners, daar investeren de mannen verhoudingsgewijs de minste tijd in het huishouden: 62 minuten ten opzichte van de 300 minuten per dag die de dames erin steken.

Nederlandse mannen besteden slechts pakweg de helft van de hoeveelheid tijd aan het huishouden en de kinderen die de echtgenotes spenderen: 130 minuten per dag. Opvallend in een land wat toch vrij geëmancipeerd te noemen valt. Saillant detail: ook de Nederlandse vrouw zit met 254 minuten onder het gemiddelde van haar seksegenoten in de OESO-landen, namelijk 274. Wil Portegijs, onderzoekster van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) liggen de verhoudingen vooral cultureel scheef: "Als er kinderen komen, dan vinden we het normaal dat mannen vijf dagen blijven werken. Als vrouwen kinderen krijgen, dan kijken we gek op als zij nog vier dagen blijven werken."

Toegenomen luxe

Ook ziet Portegijs de ondergemiddelde waardes eerder in het licht van de toenemende luxe: "We zijn een rijk land en hebben het goed voor elkaar. Veel mensen hebben een afwasmachine, ze huren als het even kan een werkster in en schromen niet om een kant-en-klaarmaaltijd te bestellen." De overige tijd wordt voornamelijk besteed op de bank: lezend of tv-kijkend. Kanttekening daarbij is natuurlijk dat de huishoudelijke apparaten ondertussen prima grote delen van de huishoudelijke taken op zich nemen.

Overigens besteden ouders van beide geslachten in verhouding tot andere landen wel meer tijd aan hun kinderen. Maar als daar de huishoudelijke uren bij opgeteld worden, blijven we als land ver onder het gemiddelde. Het kan trouwens van groot belang zijn dat mannen de verhoudingen gelijktrekken. Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit: zodra de vader zich bemoeit met het huishouden en de zorg voor zijn kroost, is dat goed voor de ontwikkeling en het welbevinden van het kind. En met zijn bijdrage aan het thuisfront helpt hij ook zijn vrouw: als zij meer uren kan werken, vergroot hij haar carrièrekansen.

  • Stroomnet van de toekomst bedient zelf vaatwasser
  • Nederland spendeert nu al 1 miljard 'smart' in 2017
  • Consumenten geven meer uit aan tuin