Wetenschap beweert: de beste thee maak je in de magnetron

Er werd geklaagd binnen Fiyo.nl over hoe we op maandagochtend meestal bloggen over koffie. Er zijn immers ook theedrinkers! Goed, we zijn niet te beroerd om ook eens een berichtje aan het lekkere kopje thee te besteden. Met een beetje wetenschap erbij, want wetenschappelijk onderzoek beweert: thee maak je het best in de magnetron!

Hoezo in de magnetron?

De wetenschap zegt het, maar de wetenschap zegt wel meer af en toe, dus hoezo is je water met theezakje in de magnetron beter dan met water uit de waterkoker? We zochten even na wie dit rare bericht in de wereld heeft gestuurd. Het gaat om Dr. Quan Vuong, van de University van Newcastle (Australië). Al in 2012 onderzocht hij de ideale manier om thee te bereiden en kwam toch echt uit bij de magnetron. Gezonde, therapeutische stoffen in thee zoals polyfenolen en theanine (een zeldzaam maar supergezond aminozuur) en cafeïne worden door de magnetische golven extra geactiveerd en de thee verspreidt zich meer door het water uit zichzelf, in plaats van door het lang te laten trekken.

Als je het theezakje in opgewarmd water dompelt, krijg je maar 10% van de vele gezondheidsvoordelen zoals lagere cholesterol en verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Doe in plaats daarvan je theezakje en wat water in een kopje, warm deze ongeveer 30 seconden op niet te hoge setting (500W) en laat de boel één minuut trekken. Deze methode werkt niet alleen voor zakjes, maar ook voor losse theeblaadjes. Zeker bij groene thee schijnt het enorme voordelen te hebben.

Wacht even, is dit oud nieuws?

Ja, het is wel een beetje oud nieuws, uit 2012 immers. Maar pasgeleden kwam het weer uitgebreid in de actualiteit. Dit kwam omdat een karakter gespeeld door David Tennant (ook ooit Doctor Who gespeeld) in de serie Broadchurch zijn thee in de magnetron opwarmde. Groot schandaal in Groot Britannië, dat ook massaal online zijn en haar beklag ging doen. Dat rakelde het oude onderzoek terug op in de media, wat als een rimpel daarna de overige wereldmedia besmette. Als je een Brit dus echt wil choqueren, is dat nog een bijkomstig voordeel van dat kopje thee in de magnetron.

Proost en geniet ervan!