Hoe lang kan was in de machine blijven?

Weinig mensen blijven bij de deur van de wasmachine wachten tot de was klaar is, zodat deze onmiddellijk uit de trommel kunt halen. Dat hoeft natuurlijk ook niet, en u heeft wel iets beters te doen. Maar zoals iedereen vast wel eens ervaren heeft: te lang in de wasmachine is ook niet goed. De was komt er muf en stinkend uit en kan in feite opnieuw draaien om weer fris te worden. Dus de hamvraag die we vandaag beantwoorden is: hoe lang kan was in de wasmachine blijven zitten nadat deze klaar is met wassen?

Schimmels en bacteriën

Allereerst die muffe stank: dat is natuurlijk gewoon schimmel die zich lekker in de was aan het nestelen is. Dit maakt het meteen lastig om te zeggen hoe lang was in de wasmachine kan blijven zitten, want als bijvoorbeeld het rubber van de deur slecht onderhouden en schoongemaakt wordt, zal zich daar al de nodige schimmel tussen bevinden. Ook als de wasmachine zelf niet regelmatig schoongemaakt wordt, zal de was beter minder lang in de trommel blijven zitten dan als dit wel het geval is.

En dan zijn er nog allerlei bacteriën die gretig gebruik maken van de vochtige, warme brij die het wasgoed meteen na het wassen vormt. Zowel schimmels als bacteriën ruikt u erg goed, dus het eerste advies om te bepalen of de was te lang in de wasmachine heeft gezeten is eenvoudig: ruik er eens goed aan. Is de was duidelijk niet fris te noemen, dan kunt u deze vaak nog wel in de wasdroger 'opfrissen' of nog beter, in de zon aan een waslijn, met eventueel gebruik van een textielverfrisser, die u zachtjes op het wasgoed spuit.

Een nachtje laten zitten kan best

Sowieso is het niet goed de was dagen achtereen in de wasmachine te laten zitten, zoals u vast wel weet. Maar een nachtje de was laten zitten kan op z'n tijd geen kwaad. Het moet niet te vaak gebeuren (dat is slecht voor de machine, want dezelfde schimmels en bacteriën zoeken hun weg uw wasmachine in) maar het kan relatief weinig schade aan uw wasgoed aanbrengen en de geuren zijn prima te bestrijden.

Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG. Wrijf van tijd tot tijd wat schimmelbestrijdende of antibacteriële middelen tussen uw deurrubber, dan voorkomt u daar ook stinkend wasgoed mee als de was een keer wat langer blijft zitten.

En voor wie het zich afvraagt: ja, ook in de droger kunt u best bijtijds de was eruit halen, met de vochtige dampen die daar bij vrij komen. Dit valt ook met regelmatige reiniging van het rubber, en goed luchten, te voorkomen.

  • Chocolade-eitjes en paashaas: bewaar buiten de koelkast!
  • Handig: zo maak je makkelijk je afzuigkapfilter schoon!