Spul of Prul? Scrubba, de kampeer-'wasmachine'

Gemakzucht dient de mens, wordt wel eens gezegd, maar misschien is het soms wat overdreven. Voor onze rubriek Spul of Prul presenteren we u: de Scrubba - binnenkort standaard in uw kampeeruitrusting terug te vinden? Oordeel zelf of dit product handig is of stom.

Probleem: Wasgoed op reis

Al die dingen die we meeslepen voor een weekje vakantje, u zou er gek van worden. En dan zeker van alle kleren! Een van de meest tijdrovende zaken op reis is het precies uitzoeken welke outfits er meegaan (en waarom - gaan we ook eens deftig uit eten bijvoorbeeld, of juist ravotten in de bossen?) en tegelijkertijd proberen te voorkomen dat die trouwe koffer dit keer écht uit elkaar barst. Met niet zelden als gevolg dat op reis er net niet genoeg kleren bij zijn, er nieuwe kleren gekocht worden (duur) en onderweg naar huis de koffer, tja... inderdaad alsnog krak zegt.

Het zou toch geweldig zijn als u onderweg gewoon nog even de was zou kunnen doen, maar in de meeste caravans past geen wasmachine, en al zeker niet in de tent. Wat er wel in past? De Scrubba! Een draagtasje waarmee u meteen ook een (klein) noodwasje kunt doen. En het neemt bijna geen plek in!

De kwatta?

De Scrubba is een draagzak met allemaal 'knopjes' erbinnen, waardoor je hem vrij eenvoudig kunt gebruiken als een soort handwas-hulpje. De knopjes helpen de was schoon te schrobben en de zak zorgt dat het water en het sop erbinnen blijft. U gebruikt op die manier ook een minimale hoeveelheid water, wat betekent dat u ongeveer overal ter wereld wel een snel wasje zou kunnen doen. Het is uitgevonden door de Australiër Ash Newland, die zelf beduidend veel reist en al langer zijn hoofd brak over hoe hij minder kleren mee kon nemen bij onder andere het bergbeklimmen, waar elk grammetje gewicht natuurlijk een groot verschil uitmaakt. De Scrubba weegt dan ook maar 150 gram!

En slaat dat een beetje aan?

In 2012 werd de Scrubba als een crowdfunding-project op IndieGoGo voorgesteld, en het sloeg direct aan. Inmiddels wordt hij in 15 landen verkocht (voor snelle bezorging wordt aangeraden via de Europese shop in Frankrijk te bestellen) en hebben ze al een aantal varianten en enkele nieuwe producten erbij. Zo is er ook al een opblaasbare klerenhanger (handig drogen dus) en een grotere, ietwat complete rugzak, de Scrubba Wash Pack. En voor als het wat sneller moet drogen is er een Dry Set, waarmee je slim en schoon de boel al 'rollend' in feite uitwringt.

Laat dat eens in een videootje zien dan?

En wat moet dat kosten?

Dat valt voor kampeergerei eigenlijk nog wel mee. De Scrubba zelf kost een tientje of vijf. De grotere Wash Pack kost nog geen zeven tientjes. Er zit garantie op en het kan gewoon voor je hersteld worden als er iets mee gebeurt op reis. De website ziet er prachtig verzorgd uit en op allerlei plaatsen online zijn de reacties lovend. Wel wordt er duidelijk gewaarschuwd niet te warm water te gebruiken (onder de 50 graden Celcius) en dat het natuurlijk dus voor kleinere wasjes is (paar T-shirts, wat ondergoed en sokken, ze spreken zelf van ongeveer twee dagen zomerkleding). De tas schijnt, als je er goed voor zorgt, een goede honderd wasbeurten mee te gaan. Dat is gemiddeld toch een stuk goedkoper dan steeds naar een lokale wasserette gaan!

Spul - of prul?

Roept u maar wat u ervan vindt: is de Scrubba een ideale reisbegeleider, of is het stom en geldverspilling? We horen graag jullie reacties!