"Wist je dat..." Woensdag!

Elke woensdag vind u hier een leuk weetje over uw apparaten in en om het huis. Om uw familie, vrienden en collega's mee te verbazen. Vandaag: wist u dat Nilfisk omschreven kan worden als te land, ter zee en.. in de ruimte?

Meer Fisk dan Nil

Officiële dealer van originele Nilfisk onderdelen
De geschiedenis van het Deense topbedrijf Nilfisk begint minstens even bijzonder als dat het daarna verloopt: Peder Andersen Fisker (1875) was eigenlijk een leraar, die echter een hekel had aan les geven aan kinderen. Het leslokaal was duidelijk niet groot genoeg voor de man. Daarom leerde hij in zijn eigen tijd bij voor elektrotechnisch ingenieur, om daarna nog wat door de wereld te reizen. Hij bezocht - in een tijd dat men nog met mattenkloppers de vloerbedekking schoonmaakte en auto's en motoren toekomstmuziek waren - Schotland, Duitsland en de Verenigde Staten, en was daarna vastberaden om met de pioniersdrift die hij in het laatstgenoemde land proefde, zelf leverancier aan deze landen te worden. En hij was verzot op de elektromotor, toen nog bijna een futuristische uitvinding. Het lag voor de hand dat hij daar iets mee ging doen.

Na een jaartje werken had hij genoeg gespaard voor zijn eerste eigen bedrijf. Hij huurde een werkplek die neerkwam op een constructieplek met achter de muur een bed - zodat hij meteen na het opstaan aan de slag zou kunnen. Ambitieus ontwikkelde hij er diverse motoren, en zijn eerste stofzuiger in 1910 (niet lang na de oorspronkelijke uitvinding ervan dus). Hij kwam op het idee door zich een reusachtig feest zoals een verjaardag voor te stellen, die een onmogelijk grote hoeveelheid troep oplevert, en hoe iemand dat allemaal schoon zou krijgen. Zijn eerste stofzuiger was een lomp model van bijna 18 kilo, maar hij werkte wel. Samen met Hans Marius Nielsen richtte hij het bedrijf Fisker & Nielsen op, dat oorspronkelijk vooral elektromotoren voor gebruik in ventilatoren, voedsel-liften en boormachines ontwikkelde. Fisker had echter groot vertrouwen in zijn stofzuiger, nam er een patent op en kocht uiteindelijk Nielsen uit het bedrijf. Toch werd altijd de naam Nilfisk aangehouden, ondanks dat het eigenlijk meer Fisk dan Nil was.

Avonturen met de Nimbus

Het bedrijf dat dus later Nilfisk zou gaan heten, blonk vanaf de start uit op marketing-gebied. De stofzuigers waren enorm duur in die tijd, maar de ingenieuze Fisker gaf er gratis een spaarpot bij in hetzelfde model als de stofzuiger. Zolang de Denen elke dag 20 øre (0,20 DKK) in het potje deden, hadden ze elke maand hun aanbetaling voor de stofzuiger compleet. Bij het aanschaffen van een nieuwe Nilfisk stofzuiger werd het oude model tegen vermindering op het aanschafbedrag teruggenomen - deze kreeg een onderhoudsbeurt en werd als tweedehands opnieuw verkocht aan minder rijke gezinnen. Het was in die tijd niet ongewoon om te 'starten' met een tweedehands Nilfisk!

Fisker blijft gedreven met zijn topkwaliteit stofzuigers en geslepen marketingplannen aan de slag en al snel levert het bedrijf aan 21 landen. Gedreven door het succes gaat hij motorfietsen ontwerpen. Zijn eerste model is zacht gezegd geen succes - er slaat zelfs een brandje in - maar model 2 wordt de wereldberoemde Nimbus 'Stovepipe' motor. Het motorvoertuig wordt een hit, er wordt de Parijs-Kopenhagen race mee gewonnen, en twee beroemde Deense acteurs reizen er in het Mediterrane gebied mee rond. Hun berichten aan het thuisfront worden ook weer ingezet voor de promotie voor de motor.

Oke maar hoezo ter land, ter zee en in de ruimte?

Aanvankelijk verslikt Nilfisk zich enorm in een poging om in Amerika voet aan grond te krijgen, maar later wordt het bedrijf toch een succes daar. Nilfisk ontwikkelt zich uiteindelijk tot het topmerk dat het vandaag is, en zeker in de Nieuwe Wereld wordt het een industriële standaard met de vele reinigingsmachines. Het aanvankelijke succes vindt Nilfisk ter zee: veel van de oorlogsschepen van de USA zaten vol asbest, en om de gezondheid van de bemanning te bewaken bleken de Nilfisk stofzuigers met hun topkwaliteit filters ideaal. (De Britse marine gebruikte ze ook.)

Ter land kent Nilfisk overal veel succes, tot zelfs het reinigen van vliegveld-landingsbanen (telt dat als in de lucht?) toe. Maar het bijzonderste succes kent Nilfisk als leverancier aan NASA, voor de grondige reiniging van de ruimtevaart-toestellen. Wijlen P.A. Fisker zou met zijn grenzeloze ambitie misschien nog niet tevreden zijn, maar zijn stofzuiger is verder geraakt dan menig andere stofzuiger. En wie weet waar de Nilfisk stofzuiger nog meer zal belanden!

Video met hele geschiedenis van Nilfisk