Schonewasbezorgd: de Uber van de wasjes doen

Bron: Brabants Dagblad

In de deeleconomie staat er weer een nieuw concept op: Schonewasbezorgd.nl. Dit van oorsprong Tilburgse bedrijfje heeft de oplossing voor wie zelf de was niet kan doen: dat doet iemand anders gewoon voor je.

Geen wasmachine

Peter jr. van Opstal was een tijdje terug op afstudeerstage in Aruba. Dat klinkt niet verkeerd, maar zijn kamer was te klein voor een wasmachine. Hij kreeg de tip om zijn was binnen te brengen bij een nabijgelegen winkeltje, waar voor vijf dollar de winkelbaas de was voor hem deed. Hij raakte er zo aan gewend, dat hij terug in Nederland meteen dacht: dat zou hier ook moeten kunnen. Daarom startte hij Schonewasbezorgd.nl, een platform waar mensen een wasje kunnen 'bestellen' en anderen zich kunnen aanbieden om die was te doen. Hij ziet met name kansen in de hoeveelheid studenten die in Tilburg wonen, tegenover de relatief weinig wasserettes en stomerijen die bovendien best duur zijn. Iemand die 's ochtends je vuile was komt halen en 's avonds schoon terugbrengt, en dat voor een veel zachter prijsje dan in de dure wassalon, dat moet volgens Van Opstal wel een succes worden.

Start-up

Voor wie nu meteen een wasje wil bestellen via Schonewasbezorgd.nl: u moet nog even geduld hebben. Het bedrijf staat nog in de startblokken, want er moeten zich nog mensen aanbieden die ook daadwerkelijk de wasjes gaan draaien. Momenteel werkt Van Opstal met een testpanel van mensen in zijn eigen omgeving, want voor nu moet hij zelf de wasjes halen en brengen. "Dan kom ik binnen en maak ik even een praatje. Mensen vinden dat leuk." Maar in de toekomst moet de was een kwestie worden van je postcode invoeren, aangeven of je ook wil dat de boel gestreken wordt, en betalen met iDEAL. En naderhand een review invullen zodat anderen weten of de was een beetje netjes terecht kan bij die persoon.

Van Opstal: "Met Uber of SnappCar deel je je auto en met Airbnb deel je je huis. Waarom zou je een wasmachine en een droger aanschaffen voor een paar wasjes? Het zijn dure apparaten die veel energie verbruiken. Is het dan niet logischer om een wasmachine te delen? In grote huishoudens worden ze wél goed benut. Door deze mensen met elkaar in contact te brengen, pakken we het veel efficiënter en groener aan."

Wat vindt u: geniaal idee - of zou u nooit uw wasgoed aan een vreemde meegeven?

  • Nederlandse man bovengemiddeld lui in huishouden
  • Stroomnet van de toekomst bedient zelf vaatwasser
  • Consumentenbond: 'Apparaat huren schrikbarend duur'