Miele wint rechtzaak van Dyson over Blizzard

Eind maart deed de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam uitspraak in het kort geding dat Dyson tegen Miele aanspande. Aanleiding was de bewering van Miele Nederland dat de opvangbak van de eerste zakloze stofzuiger van dit merk, de Miele Blizzard CX1 gecertificeerd hygiënisch geleegd kan worden. Daarnaast was de marketing-communicatie over het scheiden van grof vuil en fijnstof inzet van het geding. De rechter besloot in het voordeel van Miele.

Miele Blizzard CX1 zakloze stofzuiger

De rechter oordeelde dat het gebruik van het woord 'gecertificeerd' niet vereist dat er een heus keurmerk aan ten grondslag ligt. Miele haalt haar certificering bij het gerenommeerde instituut IBR, dat een getuigschrift afgaf dat erkent dat door het volledig scheiden van grof vuil en fijnstof, het inderdaad hygiënischer is om de opvangbak te legen dan bij andere (zakloze) stofzuigers. Dyson betoogde dat deze bewering van certificering een geval van misleidende reclame was, maar de rechtbank stelt dat Miele niets misleidends naar de consument vertelt. Het wekt niet de indruk dat het grofvuilcompartiment 100% fijnstofvrij is, wat Dyson wel meende dat daarmee gesteld werd.

In vergelijking met andere stofzakloze systemen wordt bij de Miele-stofzuiger Blizzard CX1 het grove vuil consequent gescheiden van het fijne stof. Dit fijnstof wordt apart opgevangen met behulp van een Gore® CleanStream®-fijnstoffilter. Zo zal er veel minder fijnstof opdwarrelen bij het legen van de stofbak. Deze innovatieve scheiding van het fijnstof garandeert hygiënisch legen van de opvangbak en is gecertificeerd door IBR, één van 's werelds toonaangevende instituten op het gebied van prestatietests van filtersystemen.