"Wist je dat..." Woensdag!

Elke woensdag vind u hier een leuk weetje over uw apparaten in en om het huis. Om uw familie, vrienden en collega's mee te verbazen. Vandaag: Wist u dat... eten in uw vriezer, bij stroomuitval, nog tot 24 uur later opnieuw in te vriezen is?

Houdbaar na stroomuitval

Het is in uw diepvries, vanzelfsprekend, erg koud. Ijskoud, letterlijk. Om niet doorlopend heel veel energie te hoeven steken in het bevriezen van uw voedsel, is de diepvries slim ingericht, met een warmte-werend deurrubber, goede isolatie, slimme thermostaatsystemen en meer. Elke keer dat er iets bevroren moet worden, immers, kost dit relatief veel energie, dus hoe slimmer alles binnenin de vriezer bevroren of minstens erg koud blijft, hoe meer energie de vriezer bespaart.

Bij een stroomstoring valt natuurlijk de elektrisch aangestuurde bevriestechnologie van uw vriezer uit, maar door de isolatie en andere slimme inrichting, blijft de inhoud nog ongeveer 24 uur bevroren. En zolang het eten in de diepvries nog bevroren is, kunt u deze opnieuw invriezen.

Langer dan 24 uur

Zijn de etenswaren langer dan 24 uur aan het ontdooien geweest, dan is het waarschijnlijk verstandiger om ze te laten uit-ontdooien in de koelkast en zo snel mogelijk te bereiden en op te eten. De ideale temperatuur om schimmels en bacteriën tegen te gaan in een koelkast is 4oC. Is het eten in de diepvries warmer dan deze temperatuur geworden, dan kan er een gezondheidsrisico optreden wanneer u het nog zou opeten. Het Voedingscentrum raadt in ieder geval af om bederfelijke etenswaren die een temperatuur boven de 15oC bereikt hebben, nog op te eten. U kunt dit het beste weggooien.

Tips voor veilig gebruik van uw vriezer

  • Stel de temperatuur van uw diepvries in op ten minste -18oC.
  • Uw diepvries werkt het beste als hij niet te vol gevuld wordt, dan kan de koude lucht nog effectief rondbewegen.
  • Eten in kleine porties verdelen is verstandig. Deze bevriezen vlugger en veroorzaken geen of minder condens of ijs in uw diepvries.
  • Vlees, vis, voorgesneden groenten, koeling-maaltijden en kip zijn korter houdbaar dan andere producten. Op deze producten staat een 'te gebruiken tot'-datum vermeld (TGT). Als u deze producten, ongeopend, thuis direct invriest, blijven ze houdbaar tot na de TGT-datum.
  • Zet op bewaarde kliekjes de datum dat ze de vriezer in gaan. Laat deze ook eerst afkoelen op het aanrecht of in de koelkast. In de vriezer ontstaat er een ijslaag bij te snel bevriezen rondom uw voedsel, wat ongezond is en door hoger energiegebruik slecht voor het milieu.
  • Meer tips over voedsel bewaren? Lees ook zeker even deze adviespagina bij Voedingscentrum.
  • De koelkast Ja/Nee sticker, heeft u die al?
  • "Wist je dat..." Woensdag!