Wasmachine advies dat u nog niet wist!

Goed. U kunnen we wellicht niet heel veel meer wijs maken op het gebied van de wasmachine. U wist wél dat uw wasmachine zuiniger wast met de Eco-knop. En hoe lang de was in de machine mag blijven zitten. Toch hebben we nog wat adviezen voor het wassen waar u wellicht nog niet van wist. Doe er eventueel uw voordeel mee dus!

Was nieuwe kleren koud

We weten het eigenlijk wel, maar lang niet iedereen doet het: nieuw gekochte kleren eerst wassen. En dat kan erg onverstandig zijn, want bij het produceren en opslaan van textiel worden er chemische stoffen gebruikt die (ernstige) huidirritaties kunnen veroorzaken. Dus: toch even wassen. Maar vanzelfsprekend wil u ook zuinig zijn op de fonkelnieuwe kledij en deze nog daadwerkelijk als nieuw kunnen dragen. U hoeft geen warme was te draaien om de nieuwe kleding 'in te wassen': een koud wasje volstaat. Dit helpt ook om de kleuren beter vast te houden, waardoor de kleur niet afgaat als u deze stoffen later met andere kleren samen wast.

Eerste Hulp Bij Vlekken

Elke vlek zal het beste uit de kleding komen als deze zo snel mogelijk behandeld is. Dat betekent soms ook op het moment van het maken van de vlek. Hier zijn enkele snelle noodgrepen om vlekken te beperken zodat deze later makkelijk uit de was komen:

 • Bloedvlek: onmiddellijk spoelen met koud water
 • Rode wijnvlek:
  1. Dep de vlek (mits nog nat) onmiddellijk met een schone, droge doek
  2. Maak de vlek na deppen goed nat met water
  3. Strooi zout over de vlek, dit zuigt de wijn op
  4. Giet kokend water op het ingetrokken zout, dit zou de vlek moeten verwijderen
  5. Nog niet schoon? Week het in 1/3 azijn, 2/3 water en was het vervolgens na.
 • Zweet/deodorant vlek: zout over strooien
 • Inkt- of verfvlek: gebruik glycerine of handzeep
 • Olievrije foundations: deze kun je verwijderen met scheerschuim
 • Koffie- en theevlekken: behandelen met wat citroensap (let op: niet bij wol)

Sorteren kan kleurenblind

Wit bij wit en kleur bij kleur, zo sorteren de meeste mensen de was. Dat is dus nergens voor nodig! Slimmer is om te sorteren op welke temperatuur de was aankan (wat u op het labeltje kunt terugvinden, voor wie het niet weet). Zorg voor een onderverdeling in koud, warm en heet. Heet wordt heel, heel zelden maar aangeraden, want hoge temperaturen zijn vaak schadelijk voor uw textiel, dus deze kleren zult u er al snel uitpikken na een paar wasjes zorgvuldig sorteren. Bij warmere temperaturen kunt u nog eens onderverdelen in kleur om 'kleurbesmetting' te voorkomen.

Was ook niet te vaak koud, maar liever warm op eco stand, anders komen de vlekken onvoldoende uit uw textiel en raken geurtjes, schimmels en eventuele bacteriën onvoldoende bestreid. (Onderaan het artikel aanvullend advies over de temperatuur.)

Exacte dosering van wasmiddel is niet voor niets

Bij elk wasmiddel is er wel een bepaalde dosering aangegeven, en die is niet voor niets. Als u te weinig wasmiddel toevoegt, blijft vuil 'meewassen' en komt het bij het uitspoelen doodleuk weer terug in uw kleding (en kunt u het opnieuw wassen). Bij teveel wasmiddel kunnen er beschadigingen aan uw delicate textiel optreden. Bij waspoeder kan er bij overdaad veel schuimvorming ontstaan, die de wrijving vermindert waar de kleding juist schoon door gewassen wordt.

Bleek moet u ook niet zomaar aan de was toevoegen. Het tast het elastiek in sokken en ondergoed aan en is zeer milieu-onvriendelijk. Als u toch kleding en ondergoed extra wit wil krijgen, is dit beter met een voorzichtige week te doen.

Wastrommel is 'vol' als uw hand erbij past

Zeker in gezinnen met kinderen is het vrij vanzelfsprekend om de trommel van de wasmachine goed vol te duwen. Maar daar wordt de was slecht door gewassen en het is bovendien zwaar voor de machine, waardoor bijvoorbeeld de V-snaar snel slijt. Een handige vuistregel, als u ons de woordspeling vergeeft, is uw hand boven het wasgoed in de trommel steken. Kunt u deze nog heen- en weer bewegen? Dan is de wasmachine goed beladen voor een normale lading was. Kan uw hand er niet meer bij of moet u moeite doen de deur te sluiten, dan kunt u beter een deel van de lading weer uit de machine halen en voor twee afzonderlijke wasjes gaan.

30oC is hygiënisch

Veel mensen zijn opgevoed met het fabeltje dat hoge temperaturen hygiënisch wassen, maar dit is eigenlijk zelfs het tegenovergestelde. De enzymen en andere werkzame stoffen in uw dure wasmiddel kunnen zelfs door heet water deels ineffectief worden en afgebroken en nutteloos weggespoeld raken zonder dat ze uw wasgoed gereinigd hebben. Het simpele feit is dat wassen met 30oC al hygiënisch is. Bovendien kunt u vaak veel geld op uw energierekening besparen door minder heet water te moeten verwarmen. Let echter, zoals hierboven aangegeven, goed op welke warmte bij uw kleding aangeraden wordt.

Heeft u zelf nog handige tips die we vergeten? Vertel die elkaar op onze Facebookpagina!

 • Schonewasbezorgd: de Uber van de wasjes doen
 • Spul of Prul? Scrubba, de kampeer-'wasmachine'
 • Hoe lang kan was in de machine blijven?