"Wist je dat..." Woensdag!

Elke woensdag vind u hier een leuk weetje over uw apparaten in en om het huis. Om uw familie, vrienden en collega's mee te verbazen. Vandaag: Wist u dat... het wasvoorschrift op kledinglabels oorspronkelijk een Nederlandse uitvinding is?

Waslabel

Voor wie het nog niet wist, dat ding dat in uw nek of achterin uw (onder)broek steeds zo kriebelt of er soms uit steekt (geen gezicht, stop dat terug!), dat is dus een waslabel. Op dit kleine stukje extra textiel vind u, behalve (soms) de maat van uw kleding en (ook soms) de samenstelling van de stof, mysterieuze icoontjes, zoals een cirkel met een kruis erdoor of een bakje water met een cijfer erin. Dit zijn wasvoorschriften: instructies hoe u deze kledij het beste kunt wassen.

Wat voor icoontjes?

wasvoorschrift iconen uitgelegd

Deze icoontjes dus! We gaven onlangs op deze site al een tip om kleding voor het wassen niet op kleur, maar op wastemperatuur te sorteren. Dan kunt u die samen op die temperatuur in de wasmachine doen. Die maximale temperatuur vind u dus op dat labeltje terug, net als instructies of je de kleding kunt strijken of uitwringen, enzovoorts. Als u de instructies netjes volgt, blijft uw favoriete kleding lang mooi en schoon.

Afspraak in Genève

Internationaal zijn deze icoontjes afgesproken vanuit GINETEX, een internationale organisatie gebaseerd in Genève (Zwitserland). Jawel, dat leest u goed: het is eigenlijk een Geneva convention, waar 21 landen bij aangesloten zijn. Deze bewaken het correct toepassen van de wasinstructies middels nationale commissies.

Er zit dus een heel serieuze organisatie achter deze koddige icoontjes, en dat is eigenlijk maar goed ook, want er zijn over de jaren heen o.a. kleurvarianten en foutief gebruik geweest. Deze iconen zijn officieel beschermd en mogen enkel correct worden gebruikt. Als u de instructies op de label, óf een mildere was- en droogtechniek, toepast, is GINETEX er in feite voor verantwoordelijk dat uw kledij optimaal behandeld wordt.

Nederlandse uitvinding

Het Wasverkeer Veilig Geregeld, oorspronkelijke textiel etiket boekJa, zult u zeggen, maar dat is Zwitserland, geen Nederland. En daar heeft u gelijk in. GINETEX werd in 1963 in Frankrijk opgericht nadat eind jaren '50 verschillende conferenties zich richtten op de ontwikkeling van één internationale standaard.

Maar de allereerste introductie van deze iconen was toch écht een Nederlandse vereniging: Vereniging Textieletikettering voor Was- en Strijkbehandeling. Vanaf oktober 1957 richtte deze vereniging zich op het geven van wasvoorschrift, en het ontwikkelde de vroegste versies van de welbekende iconen. Ook gebruikte zij wat later (incorrect) de Canadese Standaard werd genoemd: stoplichtkleuren om te zeggen, dit wel, dit zeker niet. Er verscheen een gratis instructieboekje, dat in verschillende drukken soms nog terug te vinden is op veiling- en tweedehandssites, getiteld 'Het was-verkeer veilig geregeld'. Met deze titel sloot het meteen aan op de opkomst van 'veilig verkeer', waar in die tijd groeiende aandacht voor was.

Dus nu heeft u alvast één goede reden om op dat gekke labeltje te letten, al is het maar uit vaderlandse trots. Want die icoontjes zijn dus uiteindelijk zo Nederlands als stroopwafels, kibbeling en jonge Gouda! En Fiyo.nl, uiteraard.

  • Wasmachine advies dat u nog niet wist!
  • Schonewasbezorgd: de Uber van de wasjes doen
  • Spul of Prul? Scrubba, de kampeer-'wasmachine'