Wat kunstenaar Klaas Gubbels met een koffiekan kan

Zeker als uw bakje koffie u heilig is, koestert u uw koffiekan. Dankzij die koffiekan kan uw koffiezetter koffie zetten, zogezegd. U wast de koffiekan zorgvuldig, en als hij toevallig beschadigt of kapot valt, dan bestelt u een vervangende koffiekan. Maar wat Klaas conceptueel en kunstzinnig met een koffiekan kan, dat kenden we nog niet!

Excuses voor de melige inleiding maar het is maandagochtend en we zijn aan ons eigen bakje koffie toe.

Klaas Gubbels en zijn koffiekan

Klaas Gubbels (1934) zat nog op de kunstacademie toen hij al stillevens begon te maken van een emaillen, ouderwetse koffieketel. Deze koffiekannen werden vroeger gebruikt (en hier en daar nog steeds, ondanks de opmars van espresso-apparaten, senseo-padmachines, specialistische koffiezetapparaten en robuuste filterkoffie-machines) om koffie in te bereiden. Je mengde dan heet water met gemalen koffie en schonk het uit door een zeefje, zodat de koffiedrab niet mee in je kopje kwam. Gubbels heeft zijn levenswerk gemaakt van deze iconische koffiepot, die steeds weer in andere combinaties en posities terugkeert in zijn werk.

In kleurrijk geschilderde variaties op schilderijen waar ze rond elkaar lijken te dansen, in beeldvorm middenin een fors aantal Nederlandse steden, of als huishoge muurschildering met een gedicht van Wim T. Schippers erop: overal in Nederland vind je de koffiekannen van Klaas Gubbels terug. Vaak in combinatie met een tafel en een stoel, eigenschappen die steeds in zijn stillevens terugkomen. Hij wordt gezien als een van de belangrijste nog levende Hollandse meesters van de kunst, ondanks dat zijn werk eenkennig is: steeds maar weer die koffiekan! Volgens vele kenners is dat juist de charme, want Gubbels is wars van het esthetische. Geef hem maar een iconische koffiekan en hij maakt er de illusie van een zwaan, een totempaal of een vertakkend potplantje van.

Authentieke Klaas-kan

Als u nu denkt 'dat kan ik ook', vergis u niet! Nog geen decennium geleden kwam een grootscheepse vervalser aan het licht die grof verdiende op de doeken van deze Arnhemse kunstenaar, en die tot een jaar gevangenisstraf (waarvan een half jaar onvoorwaardelijk) en het terugbetalen van 75.000 euro aan gedupeerde kunstkopers werd veroordeeld. Gubbels' koffiekannen zijn bekend, kortom, en daar gaat grof geld in om.

Wellicht dat u dus beter een gewone koffiekan bij ons bestelt en die ergens neerzet of ophangt. Kunt u ook eindeloos naar kijken (want wat is een koffiekan toch mooi!) en kost u een bom minder duiten!

Wat vindt u van de koffiekannen van Klaas Gubbels?

  • Mode meets huishoudelijk: samenwerking Dolce&Gabbana en Smeg
  • Overzichtje Italiaanse koffiesoorten
  • Koken in.. de wasmachine!