"Wist je dat..." Woensdag!

Elke woensdag vind u hier een leuk weetje over uw apparaten in en om het huis. Om uw familie, vrienden en collega's mee te verbazen. Vandaag: Wist u dat... de stand van de knop van uw koelkast niet noodzakelijk hetzelfde is als de temperatuur?

Ideale koelkast-temperatuur: 4oC

Allereerst: de ideale temperatuur die uw koelkast binnen zou moeten aanhouden, is 4oC. Bij deze koelingstemperatuur voorkomt u het beste dat uw eten bederft en dat schimmels en bacteriën toe kunnen slaan. Het kost de koelkast erg veel werk om de binnentemperatuur te bereiken, dus laat nooit lang de deur open, sluit deze goed (het rubber moet goed afsluiten) en zet niet te warm voedsel in de koelkast. Laat dit liefst eerst buiten de koelkast verder afkoelen!

Knop is koelingsstand

Nu is het makkelijk om te denken 'dan zet ik mijn koelkast op 4 en ben ik klaar!' maar zo werkt het (meestal) niet. De meeste koelkasten hebben een draaiknop die je kunt verstellen, maar de cijfers daarvan, die vaak van 0 tot 9 gaan, duiden doorgaans de koelingsstand aan, niet de temperatuur. Het hoogste cijfer daarbij de zwaarste koelingsstand, dus die zal de laagste temperatuur opleveren. Volgt u nog wel?

Gratis koelkast thermometer

Om bewuster bij dit gegeven stil te kunnen staan, is het Voedingscentrum daarom nu een campagne begonnen, en u kunt daardoor bij de Coop of via hun website een gratis koelkast thermometer krijgen. Hiermee ziet u eenvoudig of uw koelkast de juiste inwendige temperatuur aanhoudt. Ze geven er goede uitleg en enkele tips bij, zodat u zich uitgebreid kunt informeren over het juist koelen van uw voedsel. Wel zo gezond!

Video van Voedingscentrum