Wat is mijn apparaat nog waard?

Bron: Telegraaf

Vervangen of repareren, dat blijft de vraag als een elektrisch apparaat de geest geeft of als er iets aan beschadigt. In sommige gevallen is het een simpele keus: een dure Amerikaanse koelkast waarvan een flessenrekje of glasplaat kapot is, dat is bijna vanzelfsprekend een gevalletje gewoon even onderdeel bestellen. In andere gevallen is het lastiger, omdat deze bijvoorbeeld erg veel energie verbruiken of een nieuw apparaat minder duur is dan de reparatiekosten. Daarom komt Wecycle nu met de website Watismijnapparaatwaard.nl, zodat u iets beter kunt beslissen wat u met uw apparaat moet doen.

Elk kapot apparaat heeft nog waarde

Die oude stofzuiger die u weg wilde gooien, dat broodrooster dat maar in de weg ligt op zolder en die waterkoker die in feite in de kast ligt te vergaan, hebben allemaal nog waarde. Wecycle, een van de organisaties die in Nederland de inzameling en recycling van elektronische apparatuur regelt, benadrukt dat uiteindelijk elk apparaat kan worden gerepareerd, gebruikt voor recycling of worden wegeggeven. Op z'n minst is het waardevol voor het milieu dat de consument geïnformeerd nadenkt over de beslissing wat ze met hun oude apparaten doen, in plaats van klakkeloos wegsmijten. Daarom lanceert Wecycle twee websites waarop u alle informatie kunt vinden: watismijnapparaatwaard.nl en watismijnlampwaard.nl. Onder andere over de meer dan 10.000 plaatsen in Nederland waar u uw apparaten en lampen kunt inleveren!

Repareren, inleveren, ... winnen?

De echte winst van deze informatie is natuurlijk voor u en het milieu, want u weet of u geld kunt besparen door slim te verkopen, of te repareren, en het milieu wordt een beetje ontzien in deze tijden waar we gezamenlijk enorme bergen elektronisch afval (of e-waste) veroorzaken. Daarom staat er uitgebreide informatie te vinden over inleveren bij Wecycle, maar ook informatie over het Repair Café-initiatief waar u terecht kunt om samen met experts uw apparaat weer werkend te krijgen, en Natuur&Milieu, de overheidsorganisatie die zich o.a. met duurzaamheid en verminderen van vervuiling bezig houdt. Initiatieven overigens die Fiyo.nl, onderdelenspecialist sinds 1978, van harte ondersteunt. Er is ook informatie te vinden over de marktwaarde en recyclewaarde, en het verschil tussen deze twee wordt uitgelegd.

"De consument heeft altijd een keuze na gebruik van een apparaat of lamp," zegt Jan Vlak, directeur van Wecycle: "Repareren van een apparaat is een optie, maar dat is bijvoorbeeld bij een oude koelkast niet altijd beter voor het milieu. Wij vinden het belangrijk de hele keten te laten zien en de verbinding te leggen tussen gebruik, hergebruik en recycling, zodat de consument een weloverwogen beslissing kan nemen. Gooi afgedankte apparaten en lampen in geen geval weg, want dan gaat alle waarde verloren."

Wedstrijden en spelletjes

Beide websites zijn, behalve informatief, vooral ook leuk om te bezoeken, valt ons op. Zo kun je prijzen winnen met het inleveren van je oude of kapotte apparaat en kun je door snel swipen een recyclespel spelen. Als je het initiatief volgt op Facebook maak je ook nog eens kans op nieuwe apparaten of leuke uitjes. Reden genoeg om de websites eens te checken!

  • Help, de koffie raakt op!
  • Repair Cafés veroveren Scandinavië
  • Spul of Prul? De Cora Ball, tegen microvezels