Repair Café blaast acht kaarsjes uit!

Tussen 14 en 22 oktober organiseert Stichting Repair Café de Internationale Repair Café Week 2017. Het is meteen een bijzondere editie, want op woensdag 18 oktober 2017 blaast de stichting alweer acht kaarsjes uit!

18 oktober 2009: Eerste Repair Café

Initiatiefneemster Martine Postma organiseerde bijna acht jaar geleden, op woensdag 18 oktober, het allereerste Repair Café in een theater in Amsterdam-West. Tientallen buurtbewoners kwamem er met hun kapotte spullen op af, om hulp en advies te krijgen van vrijwilligers met de benodigde reparatie-skills. Het was een onbaatzuchtig en idealistisch initiatief, bedoeld om op een laagdrempelige en gezellige manier een vuist te maken tegen de toenemende 'wegwerp-cultuur' die in onze maatschappij heerst. Veel apparaten kunnen prima een tweede of zelfs tiende ronde mee, als er even handig aan gesleuteld wordt of een cruciaal onderdeel vervangen wordt.

We zijn nu bijna acht jaar verder en dat ene middagje in Amsterdam is nu een wereldwijd fenomeen. Met bijna 1400 Repair Cafés in 33 landen mag duidelijk zijn dat dit initiatief een doorslaand succes is. Zelfs de Nederlandse regering wint inmiddels advies in bij de overkoepelende stichting om in kaart te brengen hoe men in eigen land én in Europa mogelijk iets kan doen aan producenten die apparaten maken die expres vroegtijdig stuk gaan, en hoe er meer gerecycled en gerepareerd zou kunnen worden. Op zes continenten zitten handige vrijwilligers en welwillende consumenten bijeen, met een kopje koffie of thee, om te pogen nieuw leven in apparaten te blazen.

Gratis repareren met hulp van ervaren vrijwilligers

Fiyo.nl, de compleetste en meest specialistische onderdelen webshop van Nederland, gelooft heilig in repareren in plaats van weggooien. Vaak zit er een langer leven in uw apparaten dan u denkt. Repareren is vaak een goedkoper alternatief dan weggooien, en het helpt de afvalberg minder snel groeien, wat goed is voor het milieu. Daarom is Fiyo.nl een trotse partner van Stichting Repair Café. Want net als deze vrijwillige stichting draait het bij Fiyo.nl volledig om uw apparaat én uzelf!

Kortom: vier met ons én Stichting Repair Café het achtjarig bestaan van dit mooie initiatief, en bezoek eens een Repair Café bij jou in de buurt. Doe ze de groeten van ons daar!

  • Repair Cafés veroveren Scandinavië
  • Stichting Repair Café komt met Reparatiemonitor
  • Natuur & Milieu: 'weg met de weggooi-economie'