Hoe je voorkomt dat jouw Kärcher hogedrukreiniger kapot gaat

De zomerdagen zijn nog maar op een hand te tellen. Om die laatste zonnestralen maximaal te benutten is het fijn als je tuin er piekfijn bij ligt. De hogedrukreiniger is hierbij een uitkomst. Het komt weleens voor dat de hogedrukreiniger niet optimaal werkt nadat het apparaat langere tijd niet gebruikt is. Om te weten waarom je hogedrukreiniger kuren heeft, is het belangrijk om te weten hoe je het beste met je apparaat om kunt gaan. Lees binnen 5 minuten alle tips en tricks voor jouw Kärcher!

Het gebruik van een hogedrukreiniger levert flink wat besparing op geld en water op. Een tuinslang met 4 bar druk verbruikt per uur ongeveer 3500 liter water. Een hogedrukreiniger met 100 bar verbruikt slechts ongeveer 400 liter per uur. Het water wordt door een kleine hogedruksproeier gespoten als scherpe, geconcentreerde straal met een hoog reinigende werking.

5 tips om mee te starten

Om te beginnen is het handig om te weten hoe een hogedrukreiniger werkt en wat de belangrijkste onderdelen zijn. Een hogedrukreiniger bestaat uit drie hoofdonderdelen: de pomp, motor en de lans met toebehoren. De pomp regelt de waterhoeveelheid en de druk van de hogedrukreiniger. De motor zorgt ervoor dat de pomp aangedreven wordt. De lans bepaalt hoe het water uit het apparaat komt. Je kunt de lans ook verstellen, zodat de straal een andere sterkte krijgt. Problemen aan de pomp, motor en lans kunnen ontstaan door:

  • Water tekort. Tip: Draai de kraan helemaal open als je de hogedrukreiniger aansluit.
  • Warm water. Gebruik geen warm water. De motor en de condensator kunnen oververhit raken. Op het moment dat je warm water gebruikt, wordt de motor warmer, waardoor hij kapot gaat. Dit is ook de reden waarom je het apparaat niet te lang in de zon moet laten staan.
  • Zand. Zorg er voor dat er geen zand aan de slang zit. Als het zand in de pomp komt, werkt dit als schuurpapier. Dit geldt natuurlijk ook voor zand aan de lans of schakelaar.
  • Agressief reinigingsmiddel. Gebruik geen agressief reinigingsmiddel en spoel na gebruik het apparaat even na. Wil je zeker weten dat je het juiste reinigingsmiddel gebruikt? Kijk dan hier.
  • Haspel. Gebruik je een verlengsnoer? Zorg er dan voor dat je de haspel helemaal uitrolt. Opgerolde snoeren ondervinden meer weerstand en kunnen daardoor oververhit raken.

Haal alles uit je hogedrukreiniger met deze tips.

Om je apparaat goed te onderhouden en te weten hoe je het apparaat het beste kunt gebruiken, hebben we hieronder nog een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Houd er rekening mee dat de impact van de hogedrukstraal dicht bij de sproeier het grootst is. Hardnekkige vervuiling kun je daarom het beste reinigen met een kleine afstand, voor lichte vervuiling of kwetsbare oppervlakken houd je de sproeier op een grotere afstand.
  • Mos ligt niet alleen als een dikke laag op de tegels, maar het zit ook in de voegen en poriën van stenen. Daarom wordt de vuilfrees gebruikt voor het verwijderen van mos en groene aanslag. Ben je nog op zoek naar de juiste vuilfrees voor jouw Kärcher? Kijk dan hier.
  • Naast mos verwijderen met de vuilfrees zijn er natuurlijk meerdere klusjes waarvoor je de hogedrukreiniger kunt gebruiken. Het terras schoonmaken, de auto of de caravan wassen bijvoorbeeld. Wist je dat wij daar speciale Kärcher-borstels voor hebben? Deze borstels maken het schoonmaken wat gemakkelijker.
  • Na gebruik van de hogedrukreiniger is het belangrijk om het apparaat op de juiste manier op te bergen. Als het apparaat in de winter in de schuur of garage staat, kan het zijn dat de hogedrukreiniger kapot vriest. Vooral het aansluitstuk en de afdichtingsset kunnen niet tegen een strenge vorst. Zorg ervoor dat je voor het opbergen het water verwijdert en gebruik desnoods een laagje anti-vries.

Met Fiyo heb je het!

Ben je op zoek naar een onderdeel voor jouw apparaat, maar weet je niet zeker of het onderdeel past? Dan kun je via het typenummer controleren of het artikel geschikt is voor jouw model. Het typeplaatje van een hogedrukreiniger ziet er als volgt uit:

Karcher type number plate

Heb je het typenummer gevonden? Vul het dan in op de zoekbalk op www.fiyo.nl en vind zo alle onderdelen en onderhoudsproducten voor jouw Kärcher hogedrukreiniger.