5 zaken die jouw wasmachine beschadigen

De gemiddelde levensverwachting van een wasmachine is elf jaar. Fabrikanten zeggen dat je ongeveer tien jaar met het apparaat kan doen. Hoewel de meesten van ons huishoudelijke apparaten na ongeveer acht jaar vervangen vanwege slijtage, kunnen we dus meer uit onze wasmachines halen. Het is belangrijk dat je de volgende veelgemaakte fouten vermijdt.

5 zaken die jouw wasmachine beschadigen

1. Ritsen

Ritsen kunnen een hoop schade aanrichten aan je wasmachine. Als je de ritsen van je kleding niet sluit, kunnen ze krassen achterlaten in de trommel van je apparaat. Ritsen worden er zelfs van verdacht de grootste oorzaak te zijn van beschadiging aan het glazen paneel. Hetzelfde geldt voor kleding met metalen bevestigingen met scherpe randen, bijvoorbeeld jouw favoriete jas.

Oplossing: zorg ervoor dat alle ritsen volledig dicht zijn geritst. Was kledingstukken die metalen en scherpe randen hebben met de hand.

2. De slang van de wasmachine niet vervangen

Wakker worden met een overstroomd huis is niet prettig. De slang van de wasmachine kan broos worden en hierdoor uiteindelijk barsten. Inspecteer de wasmachine regelmatig om er zeker van te zijn dat er geen barsten in de slang zitten.

Oplossing: vervang de slang van de wasmachine elke drie tot vijf jaar.

3. Te veel wasmiddel

Het gebruik van veel wasmiddel helpt niet om kleding schoner te maken of frisser te laten ruiken. Het kan juist averechts werken en ervoor zorgen dat je kleren juist vuiler worden. Daarnaast kost het de wasmachine veel energie, omdat het apparaat constant moet stoppen om het overtollige wasmiddel af te breken. Hierdoor raken de pomp en de motor uiteindelijk beschadigd.

Oplossing: Controleer hoe hard het water gaat en pas het gebruik van je reinigingsmiddel daarop aan. Het doseeradvies op wasmiddelverpakkingen is afgestemd op water met verschillende hardheden (in Duitse hardheid). In Nederland is de waterhardheid op de meeste plaatsen laag: rond 8 a 9 °dH. De waterleverancier weet hoe hard het water bij jou in de buurt is. Je kunt ook een waterverzachter voor de wasmachine. aanschaffen.

4. Natte kleren in de wasmachine laten liggen

Het is niet goed voor je kleding om het in de wasmachine te laten liggen nadat het apparaat klaar is met wassen. Als natte kleding in de wasmachine achterblijft, kan er schimmelvorming optreden. Dit veroorzaakt een vervelende geur.

Oplossing: Haal de kleding uit de wasmachine zodra de cyclus is voltooid en laat de deur van de wasmachine open staan om te luchten.

5. De wasmachine niet schoonmaken

Na een tijdje komt de gewassen kleding niet meer zo schoon uit de machine als je gewend bent. Een oorzaak hiervan kan zijn, dat na verloop van tijd de wasmachine residu heeft opgestapeld door resten zeep en andere mineralen.

Oplossing: Het goed onderhouden van je wasmachine zorgt voor een beter resultaat en een schonere was. Ontkalken en regelmatig schoonmaken is erg belangrijk voor je apparaat.