Zo vervang je de stofzuigerzak en -filter van jouw stofzuiger

Veel mensen vinden het een van de simpelste klusjes in huis, maar toch krijgen wij er veel vragen over. Hoe vervang je de stofzuigerzak en de stofzuigerfilter? We leggen het hieronder in 5 minuten voor je uit.

Zo vervang je de stofzuigerzak en stofzuigerfilter in jouw apparaat

Voorbereidingen

 • Zorg er altijd voor dat het apparaat niet is aangesloten op stroom. Verwijder de stekker uit het stopcontact.

 • Open de bovenklep van de stofzuiger. Dit gaat doorgaans met een handig in te drukken brede knop. Meestal zit deze aan de voorzijde (bij het handvat) of achterzijde van de stofzuiger. Bij twijfel: kijk even in het instructieboekje van het apparaat waar je deze knop kunt vinden.

Stofzuigerzak vervangen

Elke stofzuigerzak heeft een specifieke inschuif houder in de stofzuiger.

 • Trek de volle stofzuigerzak uit de stofzakhouder en gooi deze weg. Let op! Sommige stofzuigerzakken bestaan uit een recyclebaar deel en een afvaldeel. Gooi uiteraard enkel het afvaldeel weg (stofzuigerzakken mogen gewoon bij het restafval).

 • Schuif de stofzuigerzak in de stofzakhouder. Elke houder heeft specifieke pinnetjes en schuifrichels om de stofzuigerzak op zijn plaats te houden tijdens het gebruik. Zorg dus dat je goed oplet hoe deze vast zat bij het oorspronkelijk verwijderen van de gebruikte stofzuigerzak en wees voorzichtig bij het plaatsen van de nieuwe stofzuigerzak.

Stofzuigerzakken nodig? Bestel ze snel op onze webshop!

Stofzuigerfilter vervangen

Achter de stofzuigerzak vind je een klein roostervakje. Dit is los te halen zodat je bij het filter kan komen.

 • Haal het vieze stofzuigerfilter uit het rooster.

 • Stofzuigerfilters zijn meestal universeel, wat betekent dat de filter vaak te groot is voor jouw stofzuiger. Je moet dan zelf de filter wat bijknippen naar de maat van de gebruikte stofzuigerfilter. Je kan natuurlijk ook gewoon een origineel filter bestellen dat sowieso past in je stofzuiger.

 • Plaats het nieuwe stofzuigerfilter in het roostervakje en sluit deze.
  Let op! Sommige modellen stofzuigers hebben meerdere filtervakken, bijvoorbeeld ook een bovenop. Plaats daar ook een nieuw filter.

 • Gooi de vieze filter bij het restafval.

 • Sluit de bovenklep van de stofzuiger.

Veel stofzuigers maken tegenwoordig gebruik van een HEPA-filter. Dit speciale filter vangt meer fijnstof op dan de traditionele variant, zodat het filter een stuk beter is voor onze gezondheid. Bekijk alle filters op onze webshop!

De stofzuiger is nu weer klaar voor gebruik.

Wij bieden voor bijna alle merken, typen en modellen stofzuigers de benodigde stofzuigerzakken en stofzuigerfilters. Met als logische uitzonderingen de zakloze stofzuigers maar daar zijn vanzelfsprekend de bovenstaande instructies ook niet van op toepassing.

Tip: Last van stank als je het apparaat aanzet? Check dan of de zak en filter vol zijn. Deze kun je makkelijk vervangen met behulp van de bovenstaande stappen. Ook als de stofzuigerzak niet vol zit, kun je de zak gerust vervangen als het apparaat stinkt. Voor je de stofzuigerzak verwisselt, is het raadzaam eventuele stofresten uit de stofzuiger te verwijderen en een desinfecterend schoonmaakmiddel in de stofzuiger te spuiten. Dit voorkomt dat bacteriën en schimmels later alsnog voor nare geuren zullen zorgen.