Hoe je jouw koffiezetapparaat onderhoudt

In dit blog leggen we je uit wanneer het tijd is om je koffiezetapparaat te onderhouden en wat je hiervoor moet doen, zodat je weer van een goede kop koffie kunt genieten. Wil je weten hoe je meer uit je koffiemoment haalt door je apparaat op tijd te ontkalken en te reinigen? Schenk dan een kopje koffie in en lees het hier in 5 minuten.

Hoe je jouw koffiezetapparaat onderhoudt

Je drinkt je favoriete koffie, maar hij smaakt steeds minder lekker... hoe kan dat?

Stel je voor… het is maandagochtend. Je hebt een drukke dag voor de boeg en waarschijnlijk sta je onderweg naar je werk ook nog in de file. Dus voor je aan de dag begint, heb je een goede kop koffie nodig. Met je koffiezetapparaat op zijn best, heb je genoeg energie voor een lange dag.

Ontkalken

Een goede start van de dag is dus belangrijk. Begint de dag al met een slappe bak koffie, dan wordt je dag er waarschijnlijk niet beter op. Is je koffie niet warm? Dan kan het zijn dat je het apparaat een keer moet ontkalken. Kalkaanslag gaat onder andere aan het verwarmingselement zitten, waardoor het element moeite heeft het water voor je koffie goed te verwarmen.

Om de machine op de juiste manier te ontkalken kun je het beste de volgende stappen volgen:

  • Schakel de machine uit. Leeg het waterreservoir en maak het schoon. Verwijder eventueel het waterfilter.
  • Vul het waterreservoir met het ontkalkingsmiddel tot de aanbevolen hoeveelheid en vul het bij met water.
  • Zet een grote kom onder de koffie-uitloop en plaats het waterreservoir terug.
  • Laat het apparaat doorlopen tot het reservoir leeg is. Veel koffiemachines hebben hiervoor een ontkalkingsprogramma.
  • Leeg daarna de kom en zet hem terug onder de uitloop.
  • Spoel het reservoir na met schoon water.

Let op: Gebruik geen azijn!

We krijgen weleens de vraag of de koffiezetter ook ontkalkt kan worden met azijn. Dat is niet aan te raden: azijn zal de smaak van de koffie langdurig overheersen en de slangetjes van het apparaat aantasten.

Om lang en smakelijk te genieten van de koffie is het erg belangrijk om elke drie maanden of om de 500 kopjes je koffiezetapparaat te ontkalken. De kalkaanslag in het apparaat zorgt ervoor dat het minder goed functioneert en dat de smaak van de koffie achteruit gaat. Het ontkalken kost maar een paar minuten, is erg eenvoudig en geeft je weer een paar maanden heerlijke koffie.

Reinigen

Nadat je het koffiezetapparaat hebt ontkalkt, is het belangrijk om het goed te reinigen. Ontkalken en reinigen zijn twee verschillende dingen, dus met alleen ontkalken ben je er nog niet. Bij het ontkalken van je apparaat verwijder je alleen de kalkresten die ontstaan door het gebruik van water. Koffiebonen daarentegen bevatten natuurlijke vetten en oliën. Dit zorgt voor verstoppingen, bacteriën en je koffie gaat er bitter van smaken. Bah! Daarom dien je de binnenkant van het apparaat ook reinigen. Bij filter-, cup- en padmachines blijven de vetten achter in de cups of filters, maar het is verstandig om de uitloop (het tuitje waar de koffie uitkomt) regelmatig schoon te maken.

Met Fiyo heb je het!

Om bovenstaande stappen succesvol te doorlopen, heb jij misschien een specifieke ontkalker of reiniger nodig. En daar helpen wij je graag mee! Bij Fiyo vind je een uitgebreid productaanbod met alle onderhoudsproducten voor jouw koffiezetapparaat. Zo kan jij de komende maandagmorgen er weer fris tegenaan. Laat die file maar komen!


Haal met ons het meeste uit je apparaat

Geen idee wat het modelnummer van jouw koffiezetapparaat is?
Of twijfel jij of die ene reiniger wel geschikt is voor je koffiezetapparaat?

Onze specialisten helpen je graag op weg.
Neem contact op via onze Facebookpagina of andere contactopties.

Met Fiyo heb je het!