Wanneer jouw apparaten het meest waarschijnlijk kapot gaan

In deze moeilijke tijden is het niet alleen belangrijk voor jezelf en je naasten te zorgen, maar ook voor je apparaten. Zo voorkom je dat ze kapot gaan.  Als je weet wanneer apparaten meer kans hebben op gebreken, kun je een noodgeval thuis sneller voorkomen.

keuken apparatuur

Voor mensen is werken al extra moeilijk wanneer het buiten te warm is, ditzelfde geldt voor onze apparaten. Hoe hoger de zomertemperaturen, hoe lastiger zij het hebben met presteren.  Volgens een Amerikaans onderzoeksrapport, uitgevoerd door Puls, zijn reparaties aan apparaten in diverse categorieën aan het stijgen. Vooral in de zomer is een stijging goed zichtbaar. Het zelf repareren van je apparaten bespaart je natuurlijk veel geld. 

Het is een van de redenen waarom je in de zomer geen overmatig gebruik moet maken van warmte genererende apparaten. Of het nu gaat om de vaatwasserwasmachine of koelkast, deze machines kunnen in de zomer meer warmte in huis genereren, het is dan ook beter om ze niet te hard te laten werken op warme dagen. Welk apparaat je ook gebruikt, vermijd overbelasting.  Hoe meer volume en gewicht in deze apparaten, hoe harder zij moeten werken. 

 

Koelkast

In het geval van koelkasten zien we dat reparatieverzoeken vooral in de maand juli stijgen.  De gemiddelde reparatiekosten door een erkende monteur liggen rond de €222 en voor doe-het-zelf reparaties liggen de kosten rond de €36.  Al kunnen de kosten altijd nog oplopen, tot maar liefst 2 keer zoveel. 

 

Diepvries

Voor een gemiddelde kostprijs van €320 voor erkende monteurs en €38 voor doe-het-zelvers, kosten vriezers meer om te repareren dan enig ander apparaat.  Net als hun neef, de koelkast, merk je dat ze in de zomer net iets meer “puffen” dan in de koudere maanden. Het is dan ook raadzaam om extra voorzichtig te zijn met het koude beest.  Goed om te weten: door je vriezer regelmatig schoon te maken verleng je de levensduur. 

 

Vaatwasser

Vaatwassers werken ook harder in de zomer. Een veel voorkomend mankement, waaraan je kunt merken dat er een storing op komst is, is het stoppen van het aftappen van water na een wascyclus. Gemiddeld zijn de kosten voor het laten repareren door een erkende monteur rond de €188. Wanneer je het zelf doet, liggen de kosten rond de €26. Een behoorlijk eerlijke prijs, gezien het veelvuldige gebruik van een vaatwasser voor het schoonmaken van serviesgoed en bestek. 

 

Oven

Ovens hebben de neiging om in de zomer oververhit te raken, maar ook in de winter kunnen ze gebreken vertonen, vooral als je in de verleiding komt om de oven te gebruiken als een extra warmtebron wanneer het buiten koud is. (Opmerking: dit is gevaarlijk en mogelijk dodelijk als je een gasoven hebt. Doe het niet!)

 

Magnetron

De gemiddelde factuur voor het repareren van de magnetron ligt rond de €195, terwijl wanneer je het zelf doet je vaak niet meer dan €26 kwijt bent. Het is dan ook een goed idee om te weten wat nodig is voor een magnetron om het in een topconditie te houden. De kosten voor het repareren van de magnetron liggen veelal hoger dan de verkoopprijs van veel merken nieuwe magnetrons. 

 

Wasmachine

Wasmachines kunnen kwetsbaar zijn voor koude of warme temperaturen. Vooral wanneer ze in een niet-geïsoleerde garage of kelder staan. Houd ze daarom in de zomer en in de winter goed in te gaten, want extreme temperaturen kunnen grote schade aanrichten.  Vaak ligt de rekening voor het repareren van de wasmachine door een monteur rond de €203. Wanneer je het zelf doet bespaar je enorm, je bent dan slechts €28 kwijt. 

 

Droger

Het is de moeite waard om te overwegen om het drogen van bepaalde kledingstukken via de droger te verminderen. Op deze manier verlicht je je droger in de winter wanneer deze mogelijk niet heet genoeg wordt, of in de zomer, wanneer deze oververhit kan raken. Kies er eens voor om de was dan te drogen aan de lijn of te investeren in een droogrek. De gemiddelde kosten die je kwijt bent voor het laten repareren door een erkende monteur liggen rond de €192. Kies je  er voor om zelf de reparatie uit te voeren dan ben je vaak niet meer dan €24 kwijt. 

 

Ons advies is dus om je apparaten goed te onderhouden. Geef ze de zorg die ze verdienen en je verlengt automatisch hun levensduur. Mocht er toch iets defect gaan, let dan op de kosten van het inhuren van een professionele reparateur, of ga gewoon winkelen bij Fiyo om het reserveonderdeel te vinden en zelf te repareren.  Het bespaart je gemiddeld toch €187 per reparatie.