Advies over optimaal gebruik van jouw stofzuiger

We zijn allemaal bekend met stofzuigers en hebben deze wel eens in gebruik genomen. Echter halen we niet alles uit onze stofzuiger gezien we niet weten hoe we deze het beste kunnen laten presteren. Hieronder vind je de basics die je moet weten om je stofzuiger optimaal te laten werken.

stofzuiger

 

Raadpleeg de handleiding

De handleidingen bevatten belangrijke informatie over de garantie en details van de stofzuiger, evenals instructies voor gebruik en veiligheidsmaatregelen. Velen van hen lijken vanzelfsprekend, maar het is altijd goed om ze in de praktijk toe te passen. Om je stofzuiger goed te kunnen onderhouden is het belangrijk om te weten wanneer je apparaat speciale zorg nodig heeft. Ook belangrijk is om de weten uit welke onderdelen deze bestaat

 

Verwijder verstoppingen

Elke keer als je klaar bent met het gebruik van de stofzuiger, controleer je op verstoppingen in de slang en buis om er zeker van te zijn dat de stofzuiger zijn zuigkracht niet verliest of de motor overbelast raakt.

 

Vervang de zak of leeg het stofreservoir

Er zijn stofzuigers die stof opvangen in een zak en andere in een reservoir. Om te weten wanneer het tijd is om de stofzuigerzak te vervangen, kun je het zuigniveau van de stofzuiger in de gaten houden. Merk je dat deze is afgenomen, dan is het waarschijnlijk tijd om hem te vervangen, of in het geval van het reservoir te legen. Het wordt niet aanbevolen om te wachten tot deze erg vol is. We raden je aan om de stofzuigerzakken te vervangen wanneer ze bijna vol zitten.

 

Maak de filters schoon of vervang ze

De frequentie van het reinigen of vervangen van filters hangt grotendeels af van het type oppervlak dat je reinigt en hoe vaak je de stofzuiger gebruikt.  In de handleiding vind je de aanbevelingen van het merk over hoe vaak ze moeten worden schoongemaakt of vervangen dienen te worden. Aan de hand van de instructies in de handleiding kun je de staat van de filters controleren. Er zijn veel verschillende soorten filters en ze vereisen allemaal verschillende zorg, dus we raden je aan de instructies zorgvuldig te lezen.

 

Ontpluizen van de borstels

Bij het stofzuigen slepen de borstels, vooral de roterende borstels, haren en vezels met zich mee die op het oppervlak bevinden. Wanneer ze zich ophopen, verliest de borstel zijn effectiviteit en kan deze ook beschadigd raken. Om het schoon te maken, kun je een kleine precisie schaar gebruiken om de opgehoopte stofvlokken voorzichtig door te knippen.

 

Gebruik de juiste zuigniveau en accessoires

Alle meegeleverde accessoires zijn ontworpen om het stofzuigen van verschillende oppervlakken te vergemakkelijken, zoals tapijten, houten vloeren, hoeken van autostoelen, enz. Naast de accessoire moet je de juiste configuratie kiezen voor het type oppervlak. Dat wil zeggen de zuigkracht die noodzakelijk is om het vuil op te zuigen. Het idee is dat als de stofzuiger op de juiste manier werkt, het niet nodig is om op maximaal vermogen te zuigen om goede resultaten te behalen.

 

Ruim de vloer voor het stofzuigen op

Het is belangrijk om de vloeren snel te controleren voordat je gaat stofzuigen, omdat sommige elementen de stofzuiger kunnen beschadigen. Denk hierbij aan een groot stuk glas die de stofzuigerzak kan doorsnijden of de slang beschadigen, koffieresten kunnen verstoppingen veroorzaken.

 

Als je meer informatie wilt over dit onderwerp of andere met betrekking tot elektrische apparaten, kun je onze blogs bekijken en ons volgen op sociale media. Bij Fiyo hebben we een ruim assortiment aan stofzuiger onderdelen van alle merken. Ook bijvoorbeeld Miele stofzuiger onderdelen. Alles om je apparatuur in perfecte staat te houden en veel reserve onderdelen voor het geval je zelf een reparatie wilt uitvoeren.