Tekenen dat jouw magnetron kapot gaat

De magnetron is een van de meest gebruikte apparaten in de keuken, het maakt het leven makkelijker, sneller en eenvoudiger. Daarin kunnen we onze maaltijden snel koken of opwarmen zonder de noodzaak om nog meer potten en keukengerei vuil te maken.

We raden je aan de volgende problemen, die zich kunnen voordoen bij de werking van de magnetron, niet te negeren aangezien ze, op de lange termijn, hoge kosten met zich mee  kunnen brengen voor de reparatie van jouw apparaat, of erger nog, brand in jouw huis kunnen veroorzaken.

 

magnetron

Ruikt naar verbrand

We kennen allemaal de geur van verbranding, als we deze geur herkennen die uit de magnetron komt en er is ook rook die de situatie vergezelt, is het tijd om snel actie te ondernemen; het apparaat uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te halen om brand te voorkomen.

Dan kunnen we kijken wat er is gebeurd;

  • De brandgeur kan afkomstig zijn van voedsel dat te droog is geworden en is gaan branden
  • Vonken; misschien hebben we de fout gemaakt om borden met metalen randen of een verpakking met aluminium te plaatsen, of hebben we een lepel in een kopje gelaten ...
  • En in het ergste geval (als er geen duidelijke redenen zijn) kan het een elektrische storing zijn, dus we moeten stoppen met het gebruik van het apparaat en onmiddellijk een technicus bellen om ons te helpen de oorzaak van de storing te achterhalen en het te repareren.

 

magnetron

 

De deur sluit niet volledig

Net zo belangrijk als het vermijden van brand, is het vermijden van straling die door de magnetron wordt uitgezonden en die gezondheidsschade kan veroorzaken.

Als de deur niet volledig sluit, is het beter om het apparaat niet te starten en te controleren of er voedselresten zijn die het sluiten verhinderen of misschien een schroef die is kwijtgeraakt. Je moet ook de staat van de deur controleren, misschien is deze beschadigd en moet deze worden vervangen.

 

Het display of de knoppen werken niet goed

Als het display van jouw magnetron flikkert, kan het een tijdelijk probleem met de printplaat zijn. Dat kan worden gereset door de magnetron los te koppelen en weer aan te sluiten, of het kan een elektrisch probleem zijn, dat, zoals we hierboven hebben gezien, kan leiden tot vonken en een groter probleem.

Dit geldt ook voor de  knoppen die in de loop van de tijd zijn beschadigd of verkeerd zijn gebruikt, die mogelijk vastzitten, kapot zijn of niet reageren op aanraking, waardoor de magnetron functies zijn uitgeschakeld.

 

magnetron

 

Abnormale geluiden

Soms hebben we  draaiplateau van de magnetron verkeerd geplaatst en horen we onmiddellijk een "krak" die niet overeenkomt met het normale "gebrom" van de magnetron tijdens het opwarmen van voedsel. Als het geluid echter zo sterk is als een soort metaalachtig geluid of een gekraak, die niet afkomt van de verkeerd geplaatste draaiplateau, is het noodzakelijk om te controleren of er elektrische- of motorproblemen zijn en gebruik je het apparaat pas als je zeker weet dat er geen gevaar voor oververhitting bestaat.

 

Verwijder jij dagelijks de etensresten?

De magnetron maakt alles zo gemakkelijk voor ons dat we soms vergeten dat het een beetje aandacht vereist. De etensresten die dagelijks achterblijven, verharden elke keer dat we de magnetron gebruiken en worden steeds moeilijker om te verwijderen. Op de lange termijn kunnen deze resten de deur beschadigen, de wanden verbranden of zelfs de luchtcirculatie in de magnetron belemmeren, waardoor de optimale prestaties van dit apparaat nadelig worden beïnvloed.

 

De magnetron verwarmt voedsel meer of minder dan normaal

Als voedsel niet gelijkmatig wordt verwarmd, kan dit een teken zijn dat jouw magnetron niet goed werkt. Het is belangrijk om eerst te controleren of het microgolf vermogen goed is bepaald, dat de gebruikte gerechten geen speciale hittebestendige eigenschappen hebben en dat het voedsel geschikt is voor de magnetron, dit om spontane voedsel explosies of verbranding te voorkomen bij het pakken van de schaal.

Als je merkt dat het voedsel in korte tijd te heet wordt of niet zo snel opwarmt als normaal, kan dit een probleem zijn met de magnetron of de printplaat, waarvoor de hulp van een technicus nodig is.

 

magnetron

 

We hopen dat deze informatie nuttig voor je is geweest en als je op zoek bent naar meer kennis, delen we in onze blog schoonmaaktips met betrekking tot onderhoud en geven wij veel nuttige informatie  over het vinden van reserveonderdelen voor jouw (elektrisch) apparaat. 

Als je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de Fiyo-chat, we helpen je graag bij het vinden van het onderdeel dat geschikt is voor jouw model. Tot de volgende keer!