Nog een paar weken en dan staat december weer voor de deur. Massaal begint Nederland het gourmetstel uit de doos te halen en zich voor te bereiden op de gezellige feestdagen zoals Sinterklaas en Kerstmis.
Maar! Is het gourmetstel klaar voor gebruik? Of is het gourmetstel de vorige keer zo de doos in gegaan? Na gebruik is het verstandig om het gourmetstel direct schoon te maken.
Laat het apparaat natuurlijk eerst afkoelen. Verwijder daarna achtergebleven etensresten en vet van de bakplaat met keukenrol of een schraper en spoel de plaat af met heet water. Gebruik een beetje afwasmiddel zoals Dreft en borstel de plaat schoon.
Waarschijnlijk past de plaat of grillsteen wel in de vaatwasser, maar dit kun je beter niet doen. Door het vaatwasmiddel en de langdurige blootstelling aan water kan de beschermende teflon laag beschadigd raken. Ook het gebruik van ovenreiniger raden we ten zeerste af.
Heb je last van ingebrande vlekken? Dan kun je nog dit proberen:
- Doe wat ammonia samen met afwasmiddel over de bakplaat
- Giet een beetje water over de gourmet plaat.
- Stop de bakplaat liggend in een vuilniszak en knoop de zak dicht.
- Leg de zak buiten en laat het geheel een nacht intrekken.
- Volgende dag uit de zak halen. (Tip: doe een mondkapje op en maak de zak buiten open)
- Spoel het geheel goed af.
- Even afborstelen met afwasmiddel.
- Droogmaken met een theedoek.
En voilà, een schone bakplaat.
Heeft het bovenstaande niet geholpen? Koop dan een nieuwe bakplaat voor je gourmetstel bij Fiyo.
Ook voor de gourmet pannetjes geldt hetzelfde. Deze doe je ook liever niet in de vaatwasser. De teflon laag zit ook op de pannetjes en raakt beschadigd. Gewoon met een sopje met afwasmiddel, en schoon zijn ze weer. Na verloop van tijd zul je de pannetjes helaas niet meer schoon krijgen of is het oppervlak te beschadigd. In dat geval verkopen we bij Fiyo diverse gourmetpannetjes voor je gourmetstel.
De rest van het gourmetstel kun je reinigen met een sopje van afwasmiddel en een microvezeldoekje.
Bij het gebruik van een gourmetstel heb je bijna altijd te maken met een sterke geur in huis. Je kan helaas niet voorkomen dat het gaat stinken in huis, je bent eigenlijk aan het koken zonder afzuigkap. Daarom is het verstandig om tijdens het gourmetten goed te luchten door wat ramen en ventilatieroosters open te zetten. Tip: Zet ook de afzuigkap aan. Tijdens het gourmetten mag het gerust wat afkoelen, voordat je het weet is het 25 graden Celsius in huis.
Tip van Annelies (product specialist bij Fiyo): Tijdens het gourmetten kun je een schoteltje met gemalen koffie op tafel zetten, dit kan helpen tegen de vieze geurtjes.
De vettige walm die in je huis hangt plakt overal aan vast maar vooral aan textiel. Misschien is het verstandig om de gordijnen te verwijderen om zo te voorkomen dat je ze moet laten reinigen. Vooral bij rolgordijnen en duo-gordijnen is het verstandig om ze te verwijderen voordat je gaat gourmetten. Als het verwijderen niet makkelijk gaat, worden de gordijnen ook vaak in een vuilniszak opgeknoopt. Als je tijdens of na het gourmetten buiten even een frisse neus haalt dan merk je dat de geur van het gourmetten ook behoorlijk in je kleding is getrokken. Maar daar hebben we gelukkig de wasmachine voor.
Na het gourmetten is het verstandig om de geurtjes te verwijderen die zijn blijven hangen.
- Begin eerst met zoveel mogelijk ramen en deuren open te zetten.
- Het is verstandig om de ramen te zemen, daar blijft de geur namelijk lang aan plakken.
- Zet wat bakjes met schoonmaak azijn neer en laat deze een nacht staan.
- Tegenwoordig zijn er ontgeurende sprays te koop, die neutraliseren de lucht.
- Een geurkaars of geurkorrels wil soms helpen.
- Zet een pannetje water met scheutje wasverzachter op het fornuis. Daar krijg je in ieder geval een frisse geur van in huis.
- Ook een idee is om een vaatwastablet in een pan water te doen en deze zachtjes te laten koken. De nare luchtjes worden compleet verwijderd.
Om tijdens het gourmetten te voorkomen dat er vetspatten rondvliegen, hier enkele tips:
- Gebruik vloeibare boter in plaats van olie.
- Gebruik niet te veel boter.
- Doe vooraf een snufje zout in de pan, dan spat de boter of margarine niet of minder.
- Leg het vlees of vis op bijvoorbeeld keukenpapier, dep het vocht er af zodat het niet of minder spat in het pannetje of op de bakplaat.
Andere dingen die je zeker gaan helpen bij het gourmetten:
- Gebruik met gourmetten altijd houten of kunststof gourmet spatels. Dit voorkomt beschadigingen aan zowel de pannetjes als aan de bakplaat.
- Zorg dat de kabel van het gourmetstel op een veilige manier is aangesloten op het stopcontact zonder dat het een struikelblok wordt voor de gasten.
- Laat stukjes vlees en vis niet langer dan 2 uur uit de koelkast staan en dek het af.
- Voorkom kruisbesmetting en houd rauw en gebakken etenswaren altijd uit elkaar.
- Zorg dat vlees en vis goed doorbakken zijn zodat er geen schadelijke bacteriën op kunnen komen.
Kortom, denk aan de veiligheid en het juiste onderhoud van je gourmetstel en geniet samen van heerlijke gourmet.