Dit moet je weten over jouw koelkast en diepvries

De koelkast en vriezer zijn misschien wel de belangrijkste apparaten in het huishouden. Zonder koelkast of vriezer wordt het een stuk lastiger om levensmiddelen voor langere tijd goed te houden. Des te lastiger als jouw koelkast kapot is. Zoals elk apparaat hebben koelkasten en vriezers niet het eeuwige leven. We hebben de meest voorkomende vragen verzameld die ervoor gaan zorgen dat je nog langer kan genieten van jouw koelkast of vriezer. Mocht je koelkast of vriezer onverhoopt kapot gaan dan kun je bij Fiyo terecht voor je koelkast en diepvries onderdelen.

koelkast_vrieskast_fiyo

 1. Mag je een diepvries en koelkast op elkaar stapelen?
  Een veel gestelde vraag is of je koelkast en vriezer op elkaar gestapeld mogen worden.
  Het antwoord is eigenlijk heel simpel, nee!
  Koelkasten en vriezers geven aan de achterkant warmte af, het onderste apparaat zal daarom het bovenste apparaat “verwarmen” waardoor het energieverbruik zal stijgen. Ook zal bij warmere periodes de gewenste temperatuur in het apparaat niet gehaald kunnen worden waardoor er een te hoge vochtigheid ontstaat, met als gevolg beslagen glasplateaus en levensmiddelen die snel bederven. De motor van de koelkast moet veel langer draaien dan normaal waardoor er ook veel ijs(-vorming) ontstaat. Daardoor moet er teveel water worden afgevoerd via het gootje in de koelkast. Dat kleine slangetje loopt naar de opvangbak boven de compressor en kan er een overstroming ontstaan met alle gevolgen van dien. Daarnaast moeten de apparaten harder werken om te koelen wat weer slecht is voor de levensduur van de apparaten.
  Dan zul je denken, hoe zit het dan met een tweedeurs combi-kast? Die hebben dit verschijnsel niet omdat ze gezamenlijk zijn voorzien van 1 grote condensor.
  Ook kan gewicht een rol spelen. Een koeler weegt met inhoud al snel 60 kg. Als dit voortdurend met 2 stelpootjes op de voorzijde van het onderste apparaat drukt, loop je risico op beschadiging van de elektronica en bediening aan de voorkant van het onderste apparaat.
  Bij plaatsing langs elkaar moet je zorgen dat er minimaal 3 tot 5 cm ruimte tussen zit tussen de koelkast en diepvries. Dit om condens (koude brug) te voorkomen.


 2. Mogen de koelkast en vriezer op 1 stopcontact?
  Bij het aansluiten van apparatuur op 1 groep moet je altijd rekening houden met het aantal Watt dat er door een groep mag lopen. Daarbij moet je standaard maximaal 3500 Watt aanhouden. De gemiddelde koel- vriescombinatie is 150 tot 350 Watt en een vriezer is gemiddeld 180 tot 350 Watt. Dus je kunt een koelkast en vriezer prima op 1 stopcontact aansluiten. Alleen het gebruik van een verlengsnoer wordt afgeraden.


 3. Moet mijn koelkast en diepvries waterpas staan?
  Ja, zowel de koelkast als de diepvries moeten waterpas staan. Het waterpas zetten van de apparaten is namelijk belangrijk voor een goede sluiting van de deur en bovendien koelt en/of vriest het apparaat dan beter. Natuurlijk is het ook fijn als je levensmiddelen niet alle kanten op rollen wanneer je koelkast niet waterpas staat.
  Om het apparaat goed waterpas te zetten, plaats je de waterpas boven op de koelkast of vriezer net achter de deur. Aan de onderkant van het apparaat zitten stelpootjes. Deze kun je verdraaien, soms heb je een platte schroevendraaier nodig om in de sleuven van de verstelpoten te plaatsen. Door met de klok mee te draaien verhoog je het apparaat en tegen de klok in om te verlagen.


 4. Mag ik een koelkast of diepvries liggend vervoeren?
  Het is geen probleem om een koelkast liggend te vervoeren. Na het vervoer direct rechtop zetten maar niet direct aanzetten. Wacht minimaal 4 tot 6 uur voordat je de koelkast aanzet. Dan kan de koelvloeistof tot rust komen waardoor er geen schade optreed aan de motor.
  Bij de vriezer is het een ander verhaal. De vrieskast moet altijd rechtop vervoerd worden. Dit heeft te maken met het feit dat er olie uit de compressor in de verdamper kan lopen. Ook het vervoer op zijn kop of op zijn zij is slecht en zeker geen aanrader. Mocht dit toch gebeurd zijn, zet de vriezer rechtop en zet hem in geen geval binnen 24 uur aan.


 5. Waar plaats ik mijn koelkast en vriezer?
  De meeste koelkasten en vriezers zijn niet geschikt om te plaatsen in een onverwarmde ruimte zoals een schuurtje, berging of garage. De omgevingstemperatuur is meestal in de winter te laag en dan functioneert het apparaat niet goed of slaat af. Dit komt omdat de compressor niet goed werkt bij een lagere temperatuur dan 10℃. Er bestaan wel vriezers die geschikt zijn voor lage omgevingstemperatuur. Deze hebben een FreezerGuard of FrostProtect en zijn geschikt tot -15℃ .
  Bij aankoop van een koelkast geschikt voor in de schuur zijn de klimaatklasse en omgevingstemperatuur dus van belang. Het beste kun je het apparaat plaatsen in een omgeving met een temperatuur tussen de 15 en 30 graden. Zorg dat de ruimte niet vochtig is en sluit aan op een geaard stopcontact.
  Plaats de koelkast of vriezer niet direct langs een gasfornuis en zorg dat het apparaat 10 centimeter van de muur afstaat zodat hij zijn warmte kwijt kan.


 6. Wat is de juiste temperatuur in de koelkast of vriezer?
  Niet iedereen weet wat de juiste temperatuur in de koelkast of diepvries is, het is echter wel belangrijk om de koelkast of vriezer op de juiste temperatuur te hebben staan.
  Staat het apparaat te warm ingesteld, dan heeft dat voedselverspilling en bederf van voedingsmiddelen tot gevolg. De ideale temperatuur van de koelkast en om dit te voorkomen is 4℃ . Vooral bij vleeswaren is 4℃ de ideale temperatuur voor de langste houdbaarheid. Bij kip kan zelfs bij 4℃ het aantal bacteriën al langzaam toenemen. Andere producten zoals geopende potten, sauzen of boter en halvarine is 5 tot 6℃ koel genoeg.
  Let op, bij vleeswaren, yoghurt, melk, zuivel en een aantal soorten groente, gaat de kwaliteit sneller achteruit. Voor verse vis is de ideale temperatuur 1℃ en moet je niet langer dan 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast.
  De juiste temperatuur in de diepvries is tussen -18℃ en -30℃.
  Echter hoe kouder je de diepvries instelt, des te meer energie er wordt gebruikt.
  Daarom is -18℃ tot -20℃ een prima temperatuur om je eten te bewaren.
  Het is wel belangrijk om voedsel af te laten koelen voordat je het invriest.
  Dit geldt natuurlijk niet voor diepvriesproducten die je in de supermarkt koopt.
  Verder is het zo dat een volle diepvries minder energie verbruikt dan een halfvolle diepvries. Verse groenten blijven in de vriezer wel 6 tot 12 maanden goed.
  Bepaalde zuivel, fruit, soepen, brood, eigen bereide maaltijden etc. etc., kun je ook invriezen Echter: let wel op hoe lang het houdbaar is in de diepvries en ons advies is daarom om te coderen of stickeren zodat je weet tot wanneer het product te gebruiken is.