Je wasmachine onderhouden en reinigen doe je zo!

Het is zeer belangrijk om je wasmachine regelmatig te reinigen. Vooral door het wassen op lage temperatuur en met vloeibare wasmiddelen is de kans op vetluis erg groot.

Wat is vetluis?
Vetluis is een vette substantie die achterblijft in de wasmachine door huidvet, zeep, bacteriën en huidschilfers.
Door vetluis geeft de wasmachine een nare geur af, het wasgoed wordt niet meer goed schoon, programma’s duren langer dan normaal en in het ergste geval gaat de wasmachine kapot.

Hoe voorkom ik vetluis?
Vetluis voorkom je door minimaal 1 keer per 2 weken een kookwas op 90 of 95 graden te draaien. Dan worden de leidingen en slangen schoongespoeld door het hete water en wordt voorkomen dat er resten achterblijven. Maak daarnaast het wasmachinefilter regelmatig schoon. Het filter in de wasmachine zit meestal achter een klepje aan de voorkant onderaan de machine. Via het aftapslangetje laat je eerst het water weglopen en kun je het filter voorzichtig verwijderen. Spoel het filter af en reinig het filter met een borsteltje en allesreiniger. Vergeet niet om ook de binnenkant van het filterhuis met een doek schoon te maken voordat je het filter terugplaatst.

Help! Ik heb kalk in mijn wasmachine.
Om kalkaanslag en een verstopping te voorkomen moet je regelmatig de wasmachine reinigen. Door kalkaanslag op het verwarmingselement wordt er onnodig veel energie gebruikt voor het opwarmen van het water. Daarom is het voor de levensduur en de prestatie van de wasmachine erg belangrijk om regelmatig te reinigen.

Wat is de beste wasmachine reiniger?
Het reinigen van een wasmachine doe je bij voorkeur minimaal 1 keer per 2 maanden. Om te reinigen en direct te ontkalken kun je het beste 1 van deze ontkalkers gebruiken:

Hoe maak ik het (deur)rubber van mijn wasmachine schoon?
Aan de voorkant van de de wasmachine in de deuropening zit de manchet (rubberen rand). Het is belangrijk om deze regelmatig schoon te maken omdat hier vuil in kan blijven hangen. Ook de vergeten muntjes uit broekzakken belanden regelmatig in het rubber.
Gebruik keukenpapier om het eerste vuil zoveel mogelijk te verwijderen. Daarna met een sopje heet water en wat afwasmiddel de rand goed schoonmaken. Is het hardnekkig vuil dat in het wasmachine manchet zit? Gebruik dan een borsteltje of tandenborstel. Maak daarna het rubber weer goed droog met een keukendoek.

Hoe maak ik de zeepbak van mijn wasmachine schoon?
Vergeet niet om de zeepbak (ook wel wasmiddelenbak genoemd) regelmatig schoon te maken. De wasmiddelenbak kun je eenvoudig uit de wasmachine schuiven door het knopje in de zeepbak in te drukken. Maak het bakje schoon met een sopje heet water en een scheutje afwasmiddel.
Voordat je het bakje weer terug schuift kun je ook de zeepbak houder schoonmaken. Wederom bij hardnekkig vuil, gebruik je een borsteltje of tandenborstel.

Hoe kan ik de levensduur van mijn wasmachine verlengen?
Probeer problemen te voorkomen met deze tips:

  • Gebruik niet te veel wasmiddel of wasverzachter. Dit kan zorgen voor vetluis.
  • Kijk naar de waterhardheid in je regio. Hard water veroorzaakt kalkaanslag.
  • Na het wassen de deur niet sluiten zodat de trommel en manchet kan drogen.
  • Haal was direct uit de wasmachine als het programma klaar is. Dit voorkomt vervelende geurtjes aan de was en machine.
  • Sluit ritsen van kleding, verwijder touwtjes, haakjes en andere losse voorwerpen om te voorkomen dat deze losse voorwerpen in de machine komen die de rubberen onderdelen, de trommel of de wasmachinepomp kunnen beschadigen.
  • Vervang wasmachine onderdelen die defect zijn gegaan. Vaak is een wasmachine eenvoudig zelf te repareren.

Kortom, reiniging en onderhoud is erg belangrijk voor de levensduur en blijvend fris gebruik van je wasmachine. Daarnaast zorg je ervoor dat de machine goed blijft presteren.