Voorkom brand! Zorg voor een goed onderhouden droger

Het is belangrijk dat je de wasdroger regelmatig schoonmaakt. Een schone en goed onderhouden droger zorgt voor minder energieverbruik en een sneller droge was. De droger verdient deze extra aandacht door de combinatie van stroom, stof en water. Deze 3 componenten samen kunnen namelijk zorgen voor brandgevaar. De wasdroger staat op nummer 1 als het gaat om apparaten die brand veroorzaken in huis. Goed onderhoud is daarom echt van belang.

Natuurlijk is het belangrijk om na elke droogbeurt de pluizen van de filter(s) (in de deur of in de binnenrand van de deur) te verwijderen. Ook het compartiment waar de filters in geplaatst worden moet met enige regelmaat pluisvrij gemaakt worden. Doe je dat niet, dan kan het pluis aan de binnenkant van de droger terecht komen. Dit zal het energieverbruik verhogen en kan schade veroorzaken. Als er pluis zit op onderdelen die warm worden kan er zelfs brand ontstaan met alle gevolgen van dien.

Het schoonmaken van de filter(s) dient regelmatig te gebeuren. De ruimte waar je de filter(s) inschuift, kun je eenvoudig met een doekje reinigen of bijvoorbeeld met de kierenzuigmond van de stofzuiger.
De uitneembare filters spoel je eenvoudig af met water en reinig je voorzichtig met een afwasborstel. Het water moet door het filter kunnen stromen. Daarna moet het filter goed drogen voordat je het terugplaatst. Je kunt het droog proces versnellen door het filter af te doen met een doek.
Gebruik je wasverzachter? Dan is het reinigen van het filter met water nog belangrijker. Door het gebruik van wasverzachter komt er een dun filmlaagje op het filter. Daarom is het belangrijk dat het water door het filter heen stroomt zodat je kan zien dat het laagje helemaal weg is.

Zowel warmtepompdrogers als condensdrogers hebben een condensbak. Hier wordt het vocht in opgevangen tijdens het droogproces. Zit de droger niet rechtstreeks op de afvoer aangesloten? Dan is het verstandig om de condensbak na iedere droogbeurt leeg te maken.
De condensor (warmtewisselaar) heeft ook onderhoud nodig bij warmtepomp- en condensdrogers. Soms geeft de droger met een lampje aan dat dit moet gebeuren. Maak de condensor in ieder geval na elke 20 droogbeurten schoon.
In de handleiding van de droger staat precies vermeld wat de beste manier is om deze te reinigen. Soms is de condensor makkelijk te verwijderen uit de droger en kun je deze schoonmaken met de douchekop. Vergeet ook niet de ruimte waar de condensor geplaatst wordt schoon te maken met een doek.
Bij warmtepompdrogers is het meestal een ander verhaal. Vaak kun je met de stofzuiger de condensor en ventilatierooster schoonmaken. Vergeet ook niet de filters schoon te maken die bij de condensor zijn geplaatst.

Soms zijn de filters van je droger beschadigd en moeten ze vervangen worden, schoonmaken heeft geen zin meer.
Deze filters voor je droger zijn natuurlijk verkrijgbaar bij Fiyo. Een paar voorbeelden van de meest voorkomende filters zijn.

Controleer altijd het typenummer van je droger voordat je gaat bestellen. Het typenummer kun je vinden op het typeplaatje van de droger. Bij de meeste drogers zit het typeplaatje achter de deur.

Heb je nog een afvoerdroger met een afvoerslang naar buiten? Dan is het zaak deze regelmatig schoon te maken. Meestal kun je daar de stofzuiger voor gebruiken. Haal de slang even uit de droger en reinig de binnenkant van de droger ook meteen.
Zit er teveel stof aan de binnenkant van de slang? Dan kan de warme lucht minder goed worden afgevoerd en zal de droger meer energie verbruiken. Dan is het verstandig om de slang te vervangen. De afvoerslang samen met andere wasdroger onderdelen verkopen we bij Fiyo.

Bekijk alle luchtafvoerslangen

Tips om het meeste uit je droger te halen:

  • De buitenkant van de droger houd je het best schoon met een sopje en een zachte doek.
  • Kijk in de gebruiksaanwijzing van je droger of er een vochtsensor in de trommel zit. Deze sensor ziet of de was al droog is. Maak de sensor schoon met een vochtig doekje zodat de sensor zijn werk goed kan blijven doen en de droger niet onnodig lang blijft draaien.
  • Zorg dat de plek waar de droger geplaatst is voldoende geventileerd wordt en dat er een rookmelder geïnstalleerd is en laat de droger liever niet draaien als je niet thuis bent.